Waar blijft die koopkracht? – Geotrendlines

waar-blijft-die-koopkracht-8211-geotrendlines

11-01-19 08:23:00,

Afgelopen september maakte het kabinet bekend dat bijna iedereen er dit jaar op vooruit zou gaan. De gemiddelde koopkracht zou dit jaar met 1,5% gaan toenemen. Ook stelde de regering miljarden extra ter beschikking voor investeringen in defensie, onderwijs en infrastructuur. Alleen maar goed nieuws zou je denken, maar de realiteit stemt somber.

Het kabinet heeft in haar prognose rekening gehouden met de stijging van het lage btw-tarief. Boodschappen worden duurder, net als andere basisvoorzieningen als de kapper, de fietsenmaker en het openbaar vervoer. Maar waar het kabinet niet op gerekend heeft zijn alle extra lastenverhogingen die ons te wachten staan.

Hogere energierekening

Sinds de presentatie van de begroting in september is duidelijk geworden dat de energierekening dit jaar fors omhoog zal gaan. De overheid wil een zogeheten energietransitie afdwingen en doet dat door burgers via de portemonnee te straffen. Met name de belasting op gas gaat flink omhoog, omdat we allemaal over moeten stappen op een elektrische auto, zonnepanelen en een warmtepomp. Heeft u toevallig geld liggen, dan kunt u rekenen op riante belastingvoordelen op dit soort investeringen. Heeft u dat geld niet, dan heeft u pech.

Het klimaatakkoord verplicht huiseigenaren vanaf 2030 om te investeren in het ‘verduurzamen’ van hun woning. Afhankelijk van de ouderdom van uw huis betekent dat investeringen die kunnen oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Om deze investeringen te kunnen doen moet u wellicht meer geld lenen, waardoor uw toekomstige koopkracht afneemt.

Sommige partijen willen de rekening voor het verduurzamen van de economie bij de industrie leggen, omdat die de meeste vervuiling voor hun rekening nemen. Een kortzichtige gedachte, omdat die bedrijven de kosten voor bijvoorbeeld het verminderen van de CO2-uitstoot zullen doorberekenen aan de consument die hun producten koopt. Ook is het mogelijk dat bedrijven hun productie verplaatsen naar andere landen, waar de belastingdruk lager is. Daarmee gaat werkgelegenheid verloren en ook dat is niet goed voor de economie.

Hogere gemeentelijke belastingen

Deze week werd bekend dat de gemeentelijke lasten dit jaar flink zullen stijgen. Gemeentes moeten meer doen aan recycling van afval en daarom wordt het duurder om afval te verwerken. Op zichzelf is het niet verkeerd om aan recycling en afvalscheiding te doen, maar het betekent wel dat huishoudens dit jaar meer geld kwijt zijn aan gemeentelijke belastingen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: