khadaffi-junior-wil-libie-verenigen

14-01-19 08:23:00,

Saif al-Islam al-Khadaffi, de tweede zoon van Muammar al-Khadaffi die in de NAVO-oorlog tegen zijn land in 2011 vermoord werd, maakt zich op om de politieke erfenis van zijn vader vruchtbaar te maken. Hij doet daarmee een poging om Libië uit de momentele verdeeldheid en machteloosheid te leiden.

De familie Khadaffi behoort tot de bedoeïenenstam van de Guedefda, die in de centrale kuststreek van Libië gevestigd is. In het Noord-Afrikaanse land zijn de stammen nog altijd een belangrijke politieke factor. Maar aan de steun van alleen zijn eigen stam zal Saif niet genoeg hebben om de leiding van de hele staat over te kunnen nemen.

Tripoli en Tobroek

Momenteel is het land sterk verdeeld, zeker wanneer men het anarchistische zuiden meerekent. Verder regeert in de hoofdstad Tripoli en directe omgeving de door de Verenigde Naties ingezette president Fayiz as-Sarradsh, de tegelijk het ambt van regeringsleider uitoefent. Dat gebeurt echter allemaal slechts voor de vorm, want zijn daadwerkelijke macht is uiterst gering. In het oosten van het land, in Tobroek, heerst generaal Khalifa Haftar. Haftar is een succesvolle militair, maar politiek een onzekere factor. Met deze twee mannen krijgt Khadaffi junior te maken, als hij president van Libië wil worden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Beoogde opvolger

Zijn persoonlijke kwalificaties voor het ambt zijn lang niet slecht. Als tweede zoon gold hij al toen zijn vader nog leefde als beoogde opvolger. Hij studeerde in Europa en promoveerde aan de gerenommeerde London School of Economics. Zijn vader vertrouwde hem het beheer van de Libische investeringen toe en betrok hem in diverse politieke en diplomatieke missies. Tegelijk was de zoon wanneer hij dat nodig vond ook tot kritiek op zijn vader bereid, bijvoorbeeld toen deze in 2004 besloot zijn kernwapenprogramma op te geven. Dit leidde ertoe dat Khadaffi junior zich uit de politiek terugtrok. Tijdens de opstand tegen zijn vader steunde hij hem echter zonder mitsen of maren.

Khadaffi junior was het ook die openbaar maakte dat zijn vader in 2007 de verkiezingscampagne van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy financierde. Dat Frankrijk vervolgens een leidende rol had in de oorlog tegen Libië, noemde Saif een poging “sporen uit te wissen”.

 » Lees verder