Getergde deurwaarders buigen het hoofd voor druk toezichthouder

getergde-deurwaarders-buigen-het-hoofd-voor-druk-toezichthouder

15-01-19 09:55:00,

Na stevige kritiek van de toezichthouder bijten de deurwaarders publiekelijk van zich af. Die toezichthouder zou zich voorlopig niet moeten bemoeien met de perverse prijsafspraken met opdrachtgevers die ten koste gaan van schuldenaren. Maar achter de grote woorden van de beroepsorganisatie gaat een andere realiteit schuil: publicitaire druk heeft achter de schermen geleid tot snelle actie.

‘Een inquisitie.’ Zo bestempelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) de aanpak van waakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT). Ook liet KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk gisteren aan Het Financieele Dagblad weten het ‘raar’ te vinden dat het BFT op korte termijn een einde wil maken aan de perverse prijsafspraken tussen deurwaarders en hun grote opdrachtgevers, zoals telecombedrijven en zorgverzekeraars.  

Over dat BFT schreef Van de Donk een paar dagen geleden in een opiniestuk in de Volkskrant: ‘Het valt op dat het kennelijk bon ton is om vanuit een ivoren toren de gerechtsdeurwaarder te geselen. Een zorgelijke ontwikkeling, want welk signaal geven de hooggeachte dames en heren daarmee af aan de samenleving?’ Hij voorspelt dat de toezichthouder een ‘zeperd’ gaat halen. ‘Dat compenseren met goede sier in de media lijkt mij niet de juiste prioriteit voor een toezichthouder.’    

Met zijn stevige woorden heeft de opperdeurwaarder de tegenaanval ingezet, na kritische uitspraken van BFT-directeur Marijke Kaptein tegenover Follow The Money – hier te lezen. Volgens Kaptein sluizen deurwaarders bovenop de geïnde schuld ook een deel van de opbrengsten van hun ambtelijke werkzaamheden door naar opdrachtgevers. Deze kickback fees moeten door schuldenaren worden opgehoest. Op deze manier zijn ambtshandelingen (zoals beslag leggen) een verdienmodel geworden voor opdrachtgevers. 

Hoe opdrachtgevers verdienen aan beslag leggen

Iemand heeft een openstaande rekening van 100 euro bij een energieleverancier, en betaalt ook na aanmaningen niet. Namens de leverancier legt een deurwaarder vervolgens loonbeslag bij de werkgever; een zogeheten ambtshandeling. Daarvoor mag de deurwaarder circa 120 euro kosten in rekening brengen bij de schuldenaar, dat is wettelijk vastgelegd in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders. Voor de schuldenaar is de totale rekening nu opgelopen tot 220 euro. Daarna keert de deurwaarder niet alleen de geïnde schuld van 100 euro aan de schuldeiser uit, maar ook 24 euro extra, als gevolg van een kickback van 20 procent op de ambtshandeling (ter waarde van 120 euro) die ze onderling hebben afgesproken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: