LNG-terminal geopend in Kaliningrad – Signaal aan doorvoerlanden

lng-terminal-geopend-in-kaliningrad-signaal-aan-doorvoerlanden

18-01-19 05:38:00,

Op 8 januari opende president Vladimir Poetin in de Russische exclave Kaliningrad een LNG-terminal. Daarmee moet de regio onafhankelijk worden van de doorvoer van gas door buurland Litouwen.

Enkele uren lang was het gebied rond Kaliningrad op 8 januari jongstleden helemaal afgekoppeld van de gaspijpleiding Minsk-Vilnius-Kaunas-Kaliningrad. Toen werd namelijk de werking van de nieuwe LNG-terminal in de Russische exclave gedemonstreerd. Poetin verklaarde bij de opening van de terminal dat het Oblast Kaliningrad hierdoor onafhankelijker moet worden van doorvoerlanden die Rusland vijandig gezind zijn.

Minder afhankelijk van doorvoerlanden

Om in de toekomst niet meer afhankelijk te zijn van doorvoerlanden werd het LNG-project in het leven geroepen, waarbij de tanker Maarschalk Vasilevski vloeibaar aardgas (LNG) over zee aanlevert. Het schip zet dat vloeibare gas bij aankomst weer om in gas. Voor de Oostzeekust legde men voor dit doel een vijf kilometer lang ponton aan om de LNG-tanker te ontvangen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

De LNG-tanker Maarschalk Vasilevski voor de Oostzeekust (foto: Gazprom)

Tot nog toe werd de Russische exclave alleen via de gaspijpleiding Minsk-Vilnius-Kaunas-Kaliningrad verzorgd, die door Wit-Rusland en Litouwen loopt. Via de nieuwe terminal moet jaarlijks 3,7 miljard kubieke meter gas getransporteerd worden. Daarmee kan zowel de huidige behoefte in het gebied als ook een eventuele grotere behoefte in de toekomst gedekt worden.

LNG duurder

Rusland reageert hiermee op vergelijkbare LNG-terminals in de naburige landen aan de Oostzee. Polen en Litouwen bouwden deze eerder al. Zij wilden op hun beurt onafhankelijker worden van Russische gasleveranties. De regeringen in Warschau en Vilnius verkiezen zelfs de aankoop van dure Amerikaanse LNG boven het relatief goedkope aardgas dat Rusland via de bestaande pijpleidingen levert.

Poetin gaf tijdens de opening van de terminal toe dat de LNG-leveranties voor Kaliningrad weliswaar duurder zijn dan die door pijpleidingen. Maar de doorvoerlanden, met name Litouwen, hadden de transitheffingen doorlopend opgeschroefd. Dat Rusland nu ook buiten Litouwen om gas kan leveren aan Kaliningrad, ondergraaft de Litouwse monopoliepositie in de onderhandelingen over de transitprijzen, aldus Rustam Tankajev, lid van de Commissie voor Energiestrategie van de Russische Handelskamer.

Poetin en Alexei Miller tijdens de demonstratie van de werking van de nieuwe terminal (foto: Gazprom)

Litouwen vijandig

De energielevering is een duidelijk illustratie van de geostrategische situatie van het Oblast Kaliningrad,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: