Honderd doden … voor een jerrycan benzine | Uitpers

honderd-doden-8230-voor-een-jerrycan-benzine-uitpers

22-01-19 11:19:00,

dav

De balans staat momenteel op 87 doden, tientallen vermisten en 58 zwaar verbrande mensen in het ziekenhuis. Dit is het resultaat van een straatarm dorp in Mexico dat een pijpleiding van Pemex – het staatsbedrijf voor aardolie-ontginning – aan het aftappen was.

Dat dit dramatische nieuws meer is dan een anecdote in een land waar jaarlijks tienduizenden mensen worden vermoord en vermist, komt doordat het midden in een grootscheepse campagne valt van de nieuwe progressieve president, Lopez Obrador of AMLO, tegen corruptie. Het eerste grote dossier dat werd aangepakt is precies dat van de ‘huachicol’, het illegaal aftappen of zeg maar gewoon stelen van benzine.

Het werd een paar weken geleden snel duidelijk dat dit een erg groot probleem was. Men schat dat Pemex en de Mexicaanse staat en maatschappij er jaarlijks een kleine 3 miljard euro bij verliezen! Het zijn dan ook niet de arme boeren die een kannetje gaan aftappen die de grote schuldigen zijn. Er wordt rechtstreeks gestolen bij de raffinaderijen, bij de schepen die met benzine uit de V.S. komen, bij de leveringen aan de benzinestations. En in laatste instantie ja, door de kleine man die met zijn hongerloon onmogelijk kan overleven.

AMLO stuurde er het leger op af, om de raffinaderijen en de pijpleidingen te bewaken. Een aantal leidingen werden afgesloten. Het eerste resultaat was een tekort aan benzine in zowat het hele land. Benzinestations kochten door de bank zowat de helft officieel in van wat ze verkochten, de andere helft werd in het zwart geleverd. Kassa kassa. Maar van zodra die zwarte stroom stilvalt, kan er ook niet meer verkocht worden. Er kwamen meteen ook een hele reeks sabotagedaden aan het licht.

Vast staat in eerste instantie dat iedereen, van hoog tot laag, van die handel op de hoogte was. Er zijn generaals, ministers, hoge en lage ambtenaren bij Pemex, de vakbond en gewone mensen bij betrokken. De afgelopen twintig jaar steeg de handel supersnel, en men weet nu dat ook de drugsmaffia eraan mee doet. Makkelijker en minder riskant dan cocaïne verschepen.

De corruptie houdt ook niet op bij het aftappen. Enkele jaren geleden bestelde Pemex zo’n 700 tankwagens voor het vervoer van benzine. Er werd een voorschot van 20 miljoen Dollar betaald, maar de tankwagens werden nooit geleverd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: