Petrofraude … nu in Venezuela | Uitpers

petrofraude-8230-nu-in-venezuela-uitpers

22-01-19 05:02:00,

Zijn er olielanden in het Zuiden die vrij zijn van corruptie? Ik betwijfel het. Er valt met dit zwarte goud zo ontzettend veel geld te verdienen dat de verleiding noodzakelijkerwijs ook enorm is. Venezuela, dat vandaag wordt bedreigd door een ernstige interne crisis, verergerd door de oorlogstaal van Trump en Bolsonaro, kan een fraudeschandaal missen als kiespijn. Toch is het er.

Solidariteit onder de volken

Uiteraard waren het enkel de traditionele linkse bedevaarders die geloofden dat het ‘ALBA’ initiatief, en het ‘Petrocaribe’ aanbod bedoeld was om de solidariteit tussen de volken te versterken. Internationale handel is nooit altruïstisch en streefde ook in dit geval internationale diplomatieke steun na. Alle landen doen het, dus waarom zou Venezuela het niet doen. Toen twee weken geleden de grote landen van Zuid-Amerika in de Organisatie voor Amerikaanse Staten de legitimiteit van President Maduro in twijfel trokken, kon het Venezolaanse staatshoofd op de steun van tien landen uit Midden-Amerika en de Caraïben rekenen. Voor wat hoort wat. Petrocaribe, zo stelde een Venezolaans minister, is een ‘barrière voor internationale bescherming’.

Waarover gaat het precies? In 2005, op een top in Puerto la Cruz in Venezuela, sloot de Venezolaanse President Chavez een akkoord af met een aantal landen om hen goedkope olie te leveren en van die landen levensmiddelen in te voeren. Venezuela heeft de grootste olievoorraad van de wereld, maar heeft geen gediversifieerde economie die ook voldoende voeding voor de bevolking produceert. In de woorden van Chavez, toen, ging het er om de armoede te overwinnen, rechten te geven aan de volken en hen toegang te verlenen tot onderwijs, gezondheid, microfinanciering, enz.

Een aantal media hebben nu uitgezocht hoe dat allemaal in zijn werk ging en stelden vast dat er behoorlijk wat naast de post werd gep…

Het meest schrijnende voorbeeld is dat van Haiti, waar de arme bevolking, ondanks alle beloofde miljarden, nog steeds met de zware gevolgen van de aardbeving van 2010 te kampen heeft. Het onderzoek wijst een veertigtal mensen aan, ex-presidenten, vrienden en familieleden, die met het geld van de olie mooie sier hebben gemaakt.

Nicaragua is een ander sprekend voorbeeld. Ortega en Chavez waren goede vrienden. Vóór de verkiezingen van 2006 stuurde Venezuela 82.000 vaten diesel naar de sandinistische burgemeesters die er boeren,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: