“Wij leven spijtig genoeg in een tijdperk waar mensen tegen elkaar worden opgezet”

8220wij-leven-spijtig-genoeg-in-een-tijdperk-waar-mensen-tegen-elkaar-worden-opgezet8221

22-01-19 01:40:00,

Wat gebeurt er als acht moslims met uiteenlopende opvattingen over de islam tien dagen lang in één huis verblijven? De Nederlandse vestiging van het Belgische productiehuis Sputnik heeft hier een programma over gemaakt. Het programma ‘Moslims Zoals Wij’ is gebaseerd op de BBC-serie ‘Muslims Like Us’. Het programma werd één week lang dagelijks uitgezonden op de Nederlandse zender NPO-2 bij de publieke omroep NTR. Yassin Akouh sprak met de enige Belgische deelnemer, Arbi El Ayachi.

Twijfelde je om deel te nemen aan het programma?

El Ayachi: Ik twijfelde omdat de media in het algemeen vanuit een bepaald perspectief kijkt naar mensen die anders zijn. Ik was me hier heel erg bewust van en daarom was ik nieuwsgierig naar de makers. Wie zit er achter het programma? Waarom willen ze dit maken? Maar toen ik het productiehuis Sputnik Media leerde kennen en na een lang gesprek was ik ervan overtuigd dat dit goed zou komen. Ze wilden juist hetzelfde als ik. 

Had je vooroordelen over personen toen je ze voor het eerst zag?

El Ayachi: Ik wist dat er bepaalde mensen bij elkaar gezet zouden worden om een conflict te creëren, want het is televisie en er moet iets gebeuren. Als ik een conservatieve gelovige tegenover een minder conservatieve moslim zou zetten dan weet ik dat dat voor een interessant gesprek zal zorgen. Toen ik aankwam had ik wel vooroordelen, maar deze werden binnen een paar dagen compleet weggewerkt. Op een gegeven moment leer je de mens achter de mens kennen. Het is ongelofelijk maar het was net alsof we één familie waren na enkele dagen.

Waren er deelnemers die je al kende?

El Ayachi: De enige die ik toevallig kende was Döne Fil. Ik kwam haar bij een ander programma tegen en wist direct: dit is de lesbische moslima in het programma. Ik heb ook alle afleveringen gezien van de BBC en Australië dus ik had wel zo iemand verwacht. Het voelde toch ook aan als een opluchting dat ik iemand al kende, je kunt het een beetje vergelijken met de eerste schooldag op een nieuwe school.

Wat is een meerwaarde van een programma als dit?

El Ayachi: We kregen veel reacties op sociale media en de reacties waren vrij positief.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: