Ex-legerleider Gantz wil premier worden, maar staat in Nederland voor de rechter – The Rights Forum

ex-legerleider-gantz-wil-premier-worden-maar-staat-in-nederland-voor-de-rechter-8211-the-rights-forum

23-01-19 11:41:00,

Nieuws

Oorlogsmisdaden

Amir Eshel Benny Gantz Ismail Ziada Liesbeth Zegveld oorlogsmisdaden Gaza

Oorlogsmisdaden / Ex-legerleider Gantz wil premier worden, maar staat in Nederland voor de rechter

Voormalig stafchef Benny Gantz loopt zich warm voor een hoofdrol op het Israëlische politieke toneel, terwijl hem in Den Haag een proces wacht wegens een vermeende oorlogsmisdaad. De Palestijnse Nederlander Ismail Ziada houdt hem verantwoordelijk voor het bombarderen van het huis van zijn familie in Gaza in 2014. Daarbij kwamen zes familieleden om het leven.

Logo en slogan (‘Israël vóór alles’) van de ‘Veerkracht voor Israël’-partij van Benny Gantz. Hosen L’Yisrael 

Voormalig stafchef van het Israëlische leger Gantz hoopt een serieuze uitdager te worden van premier Benjamin Netanyahu tijdens de Israëlische parlementsverkiezingen van 9 april. Daaraan neemt de generaal deel met zijn onlangs opgerichte partij Hosen L’Yisrael (Veerkracht voor Israël). Volgens opiniepeilingen gaat Netanyahu’s Likud-partij vooralsnog onbedreigd op kop (31 van de 120 zetels), maar is Gantz wel meteen the best of the rest(13 zetels). Gezien de turbulentie in het politieke landschap –de afgelopen maanden zagen zeven nieuwe partijen het licht, waarvan vier geleid door afgezwaaide generaals –en met name de strafzaken wegens fraude die Netanyahu boven het hoofd hangen, zijn verrassingen niet uitgesloten.

Oorlogsmisdaad

Van het huis van de familie Ziada bleef na de Israëlische luchtaanval van 20 juli 2014 niets over. Palestine Justice Campaign

Maar ook Gantz heeft juridische sores, en wel in Nederland. Zoals wij eerder berichtten spande de Palestijnse Nederlander Ismail Ziada in maart 2018 een rechtszaak tegen hem aan vanwege het Israëlische bombardement op het huis van zijn familie in de Gazastrook op 20 juli 2014. Daarbij kwamen Ziada’s zeventig jaar oude moeder, drie broers, een schoonzus en een neefje van twaalf om het leven, alsmede een vriend van de familie die op bezoek was. Ziada houdt Gantz, destijds stafchef, en generaal Amir Eshel, ten tijde van de aanval commandant van de luchtmacht, verantwoordelijk voor het besluit het huis zonder voorafgaande waarschuwing aan de bewoners te bombarderen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: