Nogmaals: verontwaardiging over Venezuela heeft niets met strijd voor democratie te maken

nogmaals-verontwaardiging-over-venezuela-heeft-niets-met-strijd-voor-democratie-te-maken

24-01-19 02:32:00,

Zelfs met alles wat je Venezolaans president Maduro terecht kan verwijten, is wat nu gebeurt onterecht, hypocriet en misdadig. Al wie ijvert voor zijn afzetting is objectief medestander van het Amerikaans traditionele beleid om Latijns-Amerika terug onder de knoet te krijgen. Deze schizofrene schijnheiligheid is niet nieuw, ze wordt wel steeds flagranter en openlijker beleden.

Voor wie alleen de mainstream media als bron gebruikt voor zijn informatie over Venezuela is het zo klaar als een klontje. President Maduro werd niet legitiem verkozen, schendt massaal de mensenrechten, drijft zijn bevolking op de vlucht voor de desastreuze economische toestand die door zijn wanbeleid is ontstaan.

Eigen fouten

Dat de Venezolaanse regering van president Maduro zware fouten heeft gemaakt lijdt geen enkele twijfel. Reeds tijdens het laatste jaar onder zijn voorganger, de charismatische Hugo Chávez, ging het fout. Net als hij bleef Maduro volledig inzetten op de olie-inkomsten om zijn sociale programma’s te financieren. Hij poogde al evenmin om de economie van zijn land te diversifiëren. Meer dan 95 procent van de begroting komt van één bron, de olie.

Waar Chávez jarenlang kon genieten van de hoge prijzen, werd Maduro geconfronteerd met de realiteit van lage olieprijzen. Noch Chávez noch Maduro hebben werk gemaakt van de hervorming van de overheidsadministratie en kozen voor de parallelle structuur van de Misiones. Die werkten goed zolang het oliegeld binnenkwam, terwijl de overheidsadministratie in handen van de kleine middenklasse stokken in de wielen bleef steken.(YouTube/globalnews.ca)

In 2018 had de oppositie een reële kans om Maduro via verkiezingen te overwinnen, maar dat ging door interne verdeeldheid en onder niet geringe dwang van de VS niet door. De rechtse oppositie wil bovendien de macht niet overnemen via een gewone verkiezingsoverwinning. Wat zij wil is een breuk met de huidige grondwet en het verkiezingssysteem, een terugkeer naar de periode voor Chávez, toen arme Venezolanen zoveel mogelijk werden ontmoedigd om deel te nemen aan de verkiezingen en door het onmogelijk te maken voor progressieve kandidaten om nog mee te dingen voor het presidentschap. 

Oppositie wil systeembreuk

Een overwinning bij de vervroegde verkiezingen van 2018 onder de huidige slechte economische omstandigheden zonder dat aan dit systeem een einde werd gemaakt, betekende een grote kans op een terugkeer van de erfgenamen van Chávez vijf jaar later.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: