Framing is gevaarlijk – behalve als het goed uitkomt? – Stichting Vaccin Vrij

framing-is-gevaarlijk-behalve-als-het-goed-uitkomt-8211-stichting-vaccin-vrij

07-02-19 07:57:00,

screenshot VolkskrantJournalist Daan Remarque waarschuwt ons in een artikel over vaccinatie in de Volkskrant voor de gevaren van ‘framing.’[1,2] Daarna stelt hij voor om het bij de communicatie over HPV-vaccinatie anders aan te pakken; namelijk door middel van framing. En nu is dat OK omdat het de goede zaak dient. Goede framing is: antikankervaccin.

 

 

Weet u wat riskant is?

 
In de Volkskrant van 25-01-2019 legt Remarque uit hoe hij over ‘framing’ denkt:

“Om te beginnen is een heldere naam nodig. Het HPV-vaccin kan met goed recht een antikankervaccin genoemd worden. Zo’n naam is ook een vorm van framing, maar dan wel wetenschappelijk onderbouwd. Het woord kanker is duidelijk en heeft meer urgentie en overtuigingskracht dan de afkorting HPV. Met deze simpele naamswijziging kantelt de vraag voor ouders: wil je je dochter wel of niet beschermen tegen kanker?”

 
“Een belangrijk beïnvloedingsprincipe dat hier speelt is framing. Met framing kun je het publiek via een door jou opgeroepen ‘venster’ naar de werkelijkheid laten kijken […] De anti-beweging maakt dankbaar gebruik van beïnvloedingsprincipes. Anti-vaxxers weten bijvoorbeeld dat één afschrikwekkend emotioneel verhaal, zelfs als het niet waar is, duizend keer krachtiger werkt dan welke rationele statistiek ook.”

Inderdaad, het woord kanker alleen al is heel emotioneel en afschrikwekkend. Zelfs zonder verhaal, want wie kent er niet iemand die daaraan is overleden. En dan ‘antikankervaccin’. Als je alleen al dat woord hoort, ben je klaarwakker. Deskundige op het gebied van beïnvloeding Daan Remarque zet alle zeilen bij op de ‘beïnvoedingsklipper’. Maar in dit geval mag het, want het is wetenschappelijk verantwoord, zo stelt hij.

 

 

Klopt het wat hij zegt?

 
Meisje met vraagtekenHet lijkt me verstandig om als CEO van je gezin – vader of moeder of verzorger en dus eindbeslisser op het gebied van vaccins – eerst een aantal vragen helder en concreet beantwoord te zien voordat je de framing ‘wil je je dochter wel of niet beschermen tegen kanker’ voor zoete koek gaan slikken.

Werken de gangbare HPV-vaccins daadwerkelijk tegen baarmoederhalskanker?

 

 
Ex-directeur van het Geneesmiddelen Bulletin Dick Bijl verklaarde in de uitzending van zorg.nu op 15 november 2016 (op 23:22 min.):

“Er zijn beperkte gegevens over de werkzaamheid maar,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: