Wel of geen boycot van Israël? – The Rights Forum

wel-of-geen-boycot-van-israel-8211-the-rights-forum

07-02-19 02:09:00,

Opinie

Culturele boycot EU-Israël Associatieverdrag Kolonisten-producten boycot Amnesty International BDS-beweging EU BDS Kolonisering Westoever

Jan Tervoort / Wel of geen boycot van Israël?

Een van de geweldloze middelen die het vrijwel machteloze Palestijnse volk nog rest in zijn strijd voor rechten en zelfbeschikking is dat van een internationale boycot tegen Israël, naar voorbeeld van die tegen Zuid-Afrika in de jaren tachtig. Daartoe richtten 171 Palestijnse organisaties in 2005 de BDS-beweging op.

Een groep ‘Bekende Ieren’ vraagt aandacht voor de campagne tegen het in Israël geplande Eurovisie Songfestival. The Irish Mirror / Collins 

BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties tegen de staat Israël met als doel een einde van de bezetting en kolonisering van de Westoever en Gaza, gelijke rechten voor Palestijnen in Israël, en het recht op terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen af te dwingen. Vanuit de aard van haar doelstellingen streeft BDS dus ‘in theorie’ naar een zogenaamde één-staat-oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict, waarbij Israël in haar huidige vorm, zoals zij zichzelf karakteriseert, als ‘joodse staat’, ophoudt te bestaan.

Dat is de reden dat Israël en zijn internationale lobby in hun vaak onnavolgbare newspeak waar het BDS aangaat – en in het verlengde daarvan alle vormen van boycot – spreekt van de ‘vernietiging van de Joodse staat’, wat dan uiteraard weer ‘antisemitisme’ zou zijn.

Nu ben ik natuurlijk tegen de ‘vernietiging van Israël’. Ik erken ook het zelfbeschikkingsrecht van het joodse volk (in culturele zin). Maar ik zie het organiseren van een boycot om geweldloos politieke druk uit te oefenen als een volstrekt legitiem middel om bijvoorbeeld een einde te maken aan de illegale kolonisatie en bezetting van de Westoever. Of aan de economische blokkade van Gaza. Ik ben dus geen ‘BDS-er’ in de zin dat ik de doelstellingen van deze beweging geheel onderschrijf, maar in sommige gevallen juich ik een boycot van Israël wel toe. Nog los van het feit dat het voeren van of oproepen tot een boycot een politiek basisrecht is waar het de vrijheid van meningsuiting aangaat.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: