Israëlische voetafdruk op de Westoever groeit: 15.800 nieuwe woningen voor kolonisten – The Rights Forum

israelische-voetafdruk-op-de-westoever-groeit-15.800-nieuwe-woningen-voor-kolonisten-8211-the-rights-forum

09-02-19 09:15:00,

Nieuws

Kolonisering

Outpost Hooggerechtshof Givat Eitam Buitenpost Rapport C-gebied Area C Kfar Adumim Bethlehem Onderzoek E1 Sloop Khan al-Ahmar EU B’Tselem Oost-Jeruzalem Kolonisering Westoever

Kolonisering / Israëlische voetafdruk op de Westoever groeit: 15.800 nieuwe woningen voor kolonisten

Twee nieuwe rapporten belichten de groeiende Israëlische voetafdruk op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Israëlische kolonies groeien explosief, terwijl de Palestijnen wordt verboden om hun eigen land te bebouwen. De cijfers zijn schokkend.

Uitbreiding van de Israëlische kolonie Avnei Hefetz, gelegen op de Palestijnse Westoever bij de stad Tulkarm, 18 januari 2019.Ahmad al-Bazz / APA Images  

Op 4 februari publiceerde de Vertegenwoordiging van de Europese Unie in de Palestijnse gebieden haar halfjaarlijkse rapport over de status van de Israëlische kolonisering van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Daags daarvoor publiceerde het Israëlische B’Tselem een rapport over de radicale wijze waarop Israël de Palestijnen de bebouwing van hun eigen land onmogelijk maakt.

Stormachtige kolonisering

Israëlische kolonie in bezet Palestijns gebied. Palestine News Network

Volgens het EU-rapport werden in 2018 door de Israëlische overheid meer dan 15.800 woningen voor Israëlische kolonisten gepland en aanbesteed, waarvan 9.400 op de Westoever en 6.400 in bezet Oost-Jeruzalem. Dat houdt een exposieve stijging in ten opzichte van 2015 en 2016, en in het geval van Jeruzalem ook ten opzichte van 2017. Tussen januari en september 2018 werd de daadwerkelijke bouw van 1.456 woningen gestart – een toename van twintig procent ten opzichte van 2017.

Aan die explosieve groei liggen verschillende ontwikkelingen ten grondslag. Zo maken 2.500 van de geplande woningen deel uit van Israëls zogenoemde E2-plan (East Two). Doel van dat plan is de ‘wurging’ van de Palestijnse stad Bethlehem door Israëlische kolonies. In een recente analyse beschrijft de Israëlische organisatie Peace Now de gevolgen.

Truc met de buitenpost

Ten bate van het E2-plan heeft Israël ten zuiden van Bethlehem een stuk grond bij het Palestijnse dorp Al-Nahla geconfisqueerd,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: