Discussie over 5G en Huawei woedt volop

discussie-over-5g-en-huawei-woedt-volop

12-02-19 04:20:00,

Een delegatie van het State Department toert deze maand door de EU om de landen af te houden met Huawei in zee te gaan voor 5G-netwerken. Omdat in Duitsland en Italië weinig animo bestaat Huawei hiervoor uit te sluiten, heeft de VS-ambassadeur bij de EU de landen die niet op het VS-verzoek ingaan, al gewaarschuwd voor tegenmaatregelen.

Een delegatie van het State Department was afgelopen week in Brussel om zowel België als de EU de les te lezen over een Huawei-boycot voor offertes ter aanleg van 5G-infrastructuur. De Amerikaanse vrees over spionerende Chinezen is dubbel.

Vooreerst zou Huawei kunnen toestaan dat de Chinese overheid het dataverkeer uitpluist zoals de NSA dat volgens The Intercept doet in 6 gebouwen van AT&T.  Ander vermoeden is dat Huawei ook een programma zoals het NSA-programma XKEYSCORE zou kunnen gebruiken, zoals dezelfde bron meldt, om het privé-verkeer te bespioneren. Toegegeven wordt dat er geen echt bewijs van Huawei-spionage bestaat.

Na het Berlaymont bracht de Amerikaanse delegatie een bezoek aan de Belgische federale regering en het NAVO-hoofdkwartier. Daarna trekt de delegatie naar een aantal EU-hoofdsteden, een Veiligheidsconferentie in München en het Mobile World Congress in Barcelona.

De Trump-administratie zendt 20 top-verantwoordelijken naar het Mobile World Congress. Deze uitgebreide delegatie kan echter nauwelijks verhullen dat de VS geen geloofwaardig alternatief heeft tegenover het Chinese 5G-verhaal. Bij gebrek daaraan raadt de VS de EU-landen aan om ofwel Ericsson of Nokia-tuig te kopen. De site phys.org weet echter van experten dat Huawei van 6 tot 12 maanden voor ligt op Ericsson en dat Nokia zelfs verder achter holt.

Duitsland

In Duitsland woedt het debat over Huawei en 5G al meer dan een maand. De operatoren die al jaren met Huawei samenwerken qua 4G willen die samenwerking het liefst voortzetten wegens de kwaliteit van het materieel. Naast Deutsche Telecom opperde ook operator Telefónica dat het uitwijken naar andere leveranciers een proces zou zijn dat lang zou duren, duur zou uitvallen en bovendien de uitrol van 5G zou vertragen.

Voorzitter van de Duitse werkgevers Dieter Kempf wil niet weten van een Huawei-boycot. Hij bekritiseert de druk van de VS-regering die haar economische macht misbruikt om eigen sancties bij anderen door te drukken en dit onder het motto: ‘Wie mijn vijand is,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: