finkielkraut-vs-gilets-jaunes-over-antisemitisme-en-de-instrumentalisering-ervan

18-02-19 04:36:00,

De Franse filosoof Alain Finkielkraut werd zaterdag op straat uitgescholden door gilets jaunes. Voor velen hèt bewijs dat er een virulent antisemitisme heerst onder de gilets jaunes. Maar de werkelijkheid is iets complexer dan dat.

Laten we beginnen met de feiten. Voor de veertiende zaterdag op rij betoogden opnieuw tienduizenden Gilets Jaunes in de Franse hoofdstad. In het veertiende arrondissement, op de hoek van de boulevard Montparnasse en de rue Campagne-Première, sloeg de Frans-Joodse filosoof Alain Finkielkraut de gilets jaunes gaande. Lang duurde het niet voor de verscheidene gilets jaunes Finkielkraut herkenden. Eerst kwamen enkele mensen hem de hand schudden. Maar kort daarna regende het niet mis te verstane verwijten richting Finkelkraut. Hij werd onder meer “sioniste de merde”, “sale merde”, “homophobe de merde”, “raciste” en “fasciste” genoemd. Het duurde hoogstens enkele tientallen seconden voordat Finkielkraut werd weggeleid door de oproeppolitie om erger te vermijden.

Voor tegenstanders van de gilets jaunes is de scheldpartij tegen Finkielkraut hèt bewijs bij uitstek dat de gilets jaunes antisemieten en extreem rechts zijn. Benjamin Griveaux, woordvoerde van La République en Marche, parlementslid en vertrouweling van Macron, tweette enkele uren na het incident dat “in de straten van Parijs de haat zich in zijn meest brute vorm getoond heeft tegen Finkielkraut die uitgejouwd werd als ‘vuile jood’”.

Maar Griveaux nam een loopje met de waarheid. Er bestaat geen aanwijzing dat één van de manifestanten effectief “vuile jood” heeft geroepen. De krant Libération heeft de verschillende beelden van het incident geanalyseerd en komt de conlusie dat “sale juif” niet hoorbaar is.

Ook Finkelkraut ontkent dat hij “vuile jood” werd genoemd. Tegenover de nieuwszender LCI verklaarde Finkelkraut: “Benjamin Griveau heeft zich laten horen en daarbij gezegd dat ik vuile jood werd genoemd. Ik begrijp heel goed waarom hij van zich heeft laten horen, ik ben ontroerd door zijn uiting van solidariteit, maar men heeft me niet een vuile jood genoemd. En men heeft me nooit een vuile jood genoemd. Anderzijds, elke keer wanneer ik mijn neus toon bij dit soort manifestaties, word ik een vuile racist genoemd …”

Nuit Debout

Het is inderdaad niet de eerste keer dat Finkelkraut wordt uitgejouwd tijdens een publieke manifestatie. Toen hij in de lente van 2016 een kijkje ging nemen op Nuit Debout werd hij door de bezetters van de Place de la République “fasciste” en “pauvre conne” genoemd en van het plein weg geëscorteerd.

 » Lees verder