Anti-vaxxers zijn dement? – negatieve beeldvorming in de media treft een groeiende groep bewuste en bezorgde burgers – Stichting Vaccin Vrij

anti-vaxxers-zijn-dement-negatieve-beeldvorming-in-de-media-treft-een-groeiende-groep-bewuste-en-bezorgde-burgers-8211-stichting-vaccin-vrij

21-02-19 10:15:00,

Op 20-02-2019 plaatst HLN.be een twitter van viroloog Marc van Ranst:

“Proficiat, antivaxers! Jullie droom is werkelijkheid geworden: dit is wat er overal gaat gebeuren wanneer mensen stoppen met hun kinderen te vaccineren omdat ze luisteren naar jullie demente en levensgevaarlijke praatjes”, twitterde Van Ranst eergisteren op het nieuws uit Madagascar.” [1]

Op facebook wijst HLN.be nogmaals op het ‘gevaar van de antivaccinatiebeweging’ met een dreigende uitspraak van Van Ranst: ‘Het kunnen er nog meer worden’.2

 

HLN.be

 
HLN.be is een van België’s grootste online media-sites, vergelijkbaar met RTL-nieuws in Nederland.2 En twitters zijn tegenwoordig kennelijk nieuwsbronnen. Maar van welke kwaliteit? Geeft ‘het nieuws’ ons gedegen, controleerbare informatie – of moet zij het hebben van het bangmaken van de massa en het stigmatiseren van een deel van de bevolking?

 

 

Wie of wat zijn ‘antivaxxers’?

 
Wie zijn toch die anti-vaxxers waar men het in de media steeds over heeft? De facebookgroep van de Stichting Vaccinvrij is met 30.000 leden de grootste burgerbeweging in Nederland en België op het gebied van bewustwording rondom vaccineren. Er zijn echter maar weinig leden in deze groep die zich herkennen in de term antivaxxer. Ik (Door Frankema) ben initiatiefneemster van de Stichting Vaccinvrij, en ik heb deze stichting niet opgericht voor antivax, – of antiwetenschap doeleinden.

 
De term anti-vaxxer is ook niet van mijn afkomstig en op de website van de Stichting Vaccinvrij zult u hem niet tegenkomen. Hij is gecreëerd in de media, kennelijk vanuit een behoefte om verdeeldheid te creëren onder de bevolking. De mensen die niet (langer) willen vaccineren krijgen eerst deze naam en worden daarna onder die noemer aangevallen, beledigd en belachelijk gemaakt. En het uiteindelijke doel is om kritiek op de gevestigde orde – onder het mom van gevaar – monddood te maken.

 

 
Screenshot site Stichtingvaccinvrij

De Stichting Vaccinvrij

 
Voor de duidelijkheid: Het doel van de Stichting Vaccinvrij is mensen te voorzien van transparante informatie en het behouden van een vrije vaccinatiekeuze. Met andere woorden: wij staan voor uitspraken die onderbouwd kunnen worden met controleerbare bronnen. En of mensen – na volledig geïnformeerd te zijn – wel of niet willen vaccineren is wat ons betreft aan de ouders zelf.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: