Wordt Salvini de volgende premier van Italië?

wordt-salvini-de-volgende-premier-van-italie

22-02-19 08:12:00,

Lange tijd leek het waarschijnlijker dat de Oostenrijker Heinz-Christian Strache of de Française Marine Le Pen als leider van een eurosceptische partij westelijk van het voormalige IJzeren Gordijn aan de leiding van een regering zou komen te staan. Nu echter gaat de Italiaan Matteo Salvini aan kop. 

Nadat zijn partij ‘Lega’ in de regio Abruzzo een grote verkiezingsoverwinning had behaald, zei vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken: “De Vijfsterrenbeweging heeft niets te vrezen. Wat mij betreft verandert er niets aan de regering”. De regionale verkiezingen hebben niets met de landelijke regering te maken. Die laatste zet zijn werk voort, aldus Salvini.

Abruzzo

De Lega was in het tweede weekend van februari met 28 procent van de stemmen de grootste partij geworden in de centraal-Italiaanse regio. In Abruzzo nam de Lega aan de regionale verkiezingen del met een lijstverbinding waartoe naast het centrumrechtse Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi en kleine christendemocratische partijen ook de nationaal-conservatieve Fratelli d’Italia deelnamen. Die laatsten zullen nu de president van de regio leveren.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Berlusconi

Landelijk vormt de Lega daarentegen al enige tijd een coalitie met de linkse protestbeweging Movimento 5 Stelle (M5S), die werd opgericht door de tv-komediant Beppe Grillo en inmiddels geleid wordt oor Luigi di Maio. Volgens Italiaanse media kunnen Di Maio en Salvini goed met elkaar overweg. Salvini wees avances van Berlusconi vooralsnog dan ook van de hand. Op de oproep van de oud-premier om de coalitie met de M5S  te verbreken om een nieuw pact met Forza Italia aan te gaan, reageerde Salvini met een duidelijke afwijzing: “Ik ben niet nostalgisch. Ik kijk naar de toekomst”.

Europees Parlement

Hoewel de Lega nog dikwijls samen met Forza Italia aan de verkiezingen deelneemt, heeft Salvini’s terughoudendheid zijn redenen. Salvini is niet alleen retorisch begaafd, het ontbreekt hem ook niet aan strategisch inzicht. Voor de kortere termijn richt hij zich op de verkiezingen voor het Europees Parlement komend voorjaar. In de campagne daarvoor wil Lega-leider Salvini gezien worden met Europese partners als de Oostenrijkse FPÖ en het Franse Rassemblement National. Deze campagne is reeds losgebarsten, en wel in Abruzzo. Lega en M5S hebben hier namelijk hun al weken onderhuids broeiende meningsverschillen openbaar gemaakt. Zowel Salvini als M5S-leider Di Maio traden persoonlijk op in de regionale campagne.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: