Wybren van Haga vergeet (opnieuw) neveninkomsten te melden

05-03-19 11:14:00,

Het keurige instituut Raad van Europa is de afgelopen jaren verwikkeld in een enorm omkoopschandaal. Leden van de raad bleken te zijn omgekocht door Azerbeidzjan. Inmiddels hebben 14 oud-leden een levenslang toegangsverbod gekregen. Ook is er een registratieregister gekomen voor neveninkomsten. Maar dit functioneert nog niet naar behoren, zo constateerde Follow the Money bij het zien van de melding van VVD-kamerlid Wybren van Haga, die ook een zetel heeft in het assemblee.

De vastgoedactiviteiten van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (VVD) hielden de gemoederen het afgelopen jaar flink bezig. De parlementariër, die sinds oktober 2017 in de Kamer zit, bezit een vastgoedportefeuille ter waarde van 18 miljoen euro, ondergebracht in zijn bedrijf Sjopperdepop BV. Privé heeft hij ook nog 51 woningen in zijn bezit, waaronder een hofje in Haarlem met 24 woningen.

Deze nevenactiviteiten leidden tot de nodige ophef: onder meer Het Parool en NRC doken in de praktijken van de huurbaas. Wat bleek: Van Haga huisvestte zonder vergunning meerdere bewoners en overtrad daarmee de Amsterdamse verhuurregels. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet vervolgens een integriteitsonderzoek uitvoeren, maar dat liep met een sisser af: ‘De integriteitscommissie van de VVD heeft niet geconstateerd dat VVD-Kamerlid Wybren van Haga ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of regels heeft overtreden’, luidde de conclusie. Wel kwam de integriteitscommissie met kritiek op de combinatie Kamerlid/vastgoedondernemer: die combi was ‘niet werkbaar’ en ‘niet wenselijk’. Van Haga besloot daarop zijn vastgoedholding ‘op afstand’ te zetten.

Follow the Money dook afgelopen zomer in deze ontvlechting annex herstructurering. Van Haga maakte daarbij gebruik van een stichting administratiekantoor (STAK) die de aandelen van zijn holding en alle dochterondernemingen in handen kreeg. Formeel heeft Van Haga daarmee geen zeggenschap meer over zijn vastgoedactiviteiten; alleen het economisch eigendom behoort hem toe. Hij kan echter nog wel de vruchten plukken: het economisch eigendom blijft in zijn bezit en zodoende zullen ook (toekomstige) winsten naar hem toe vloeien.

Van Haga lijkt bij Pace nogal wat professionele activiteiten te zijn vergeten

Bijkomend voordeel, zo achterhaalde FTM: zolang Van Haga de ingehouden winsten niet uitkeert, worden die ook niet meegerekend als neveninkomsten. In het register nevenactiviteiten van de Tweede Kamer hoeft hij alleen een maandelijks bedrag van 1000 euro op te geven: de vergoeding voor de adviezen die hij zijn eigen bv’s geeft.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: