europese-lente-8230-nu-echt-uitpers

10-03-19 03:00:00,

Yanis Varoufakis. Was iemand hem vergeten? De Griekse minister van Financiën in die woelige lente van 2015, in uitzichtloze onderhandelingen met de ‘troika’ van de EU, met Jeroen Dijsselbloem, Wolfgang Schäuble en de andere Europese leiders die voor het eerst in hun leven iemand van ‘radicaal links’ in levende lijve voor zich zagen, iemand met economische ideeën die merkelijk afweken van het dominante neoliberale denken.

Hij is dus terug. Hij heeft zijn ervaringen opgetekend in een zeer lezenswaardig boek, ‘Volwassenen onder elkaar’, over hoe weinig democratisch en transparant de Europese monetaire besluitvorming gebeurt, over hoe er nooit over economische principes wordt gepraat (‘je kon net zo goed het Zweedse volkslied gaan zingen’), over hoe er gewoon niet werd geluisterd naar deze hoogleraar economie die de Griekse problemen wel degelijk kende. Alle beleidskeuzen werden zuiver ideologisch bepaald.

Hij heeft zijn les geleerd en is dus terug. Met een politieke beweging die ook wil deelnemen aan de Europese verkiezingen: DiEM25 en ‘Europese lente’. Met een transnationaal programma en grotendeels niet-professionele politici, en mét een concreet programma voor onmiddellijke uitvoering.

Hervormen kán

Dit is het belangrijkste programmapunt dat de linkerzijde goed in de oren moet knopen: er zijn, met de huidige verdragen, wel degelijk belangrijke hervormingen mogelijk om het beleid van koers te doen veranderen. Dat betekent niet dat de verdragen niet moeten veranderen of dat het statuut van de Europese Centrale Bank niet moet aangepast worden, maar daar is meer tijd voor nodig. Diem 25 wil dan ook werk maken van een democratische Europese grondwet.

Té vaak hoor je zeggen dat de EU niet kan hervormd worden, je moet tabula rasa maken en opnieuw beginnen. Of iemand ooit heeft nagedacht over hoe je zoiets doet, ik weet het niet. Ik weet wel dat het in de komende decennia niet zal lukken. Anderen zeggen dat landen ‘ongehoorzaam’ moeten zijn in de EU. In de ‘Monde Diplomatique‘ van daze maand wordt uitgelegd hoe je daaraan begint. Stap één: ‘La France insoumise’ komt aan de macht in Frankrijk. Tja. In de opiniepeilingen staat de partij momenteel op 8 %. Het is m.a.w.  een verlammende strategie die mensen in de passiviteit dwingt.

Er is erg veel ongenoegen over het huidige beleid van de EU,

 » Lees verder