Ja maar de Westelijke Sahara dan? En Tibet? Noord-Cyprus? – The Rights Forum

ja-maar-de-westelijke-sahara-dan-en-tibet-noord-cyprus-8211-the-rights-forum

13-03-19 06:20:00,

Opinie

Westelijke Sahara GroenLinks Israël-lobby BDS

Henri Veldhuis Symposium

De kerk en het streven naar rechtvaardigheid

Aanmelden

Jan Tervoort / Ja maar de Westelijke Sahara dan? En Tibet? Noord-Cyprus?

De onevenredig grote aandacht voor het Israëlisch-Palestijns conflict in vergelijking met andere conflicthaarden is een van de gronden waarop de Israël-lobby haar belangrijkste wapen in stelling brengt: de insinuatie van antisemitisme. Die aandacht is echter inhoudelijk en historisch te verklaren.

Solidariteitsbijeenkomst in Amsterdam tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Al vanaf zijn stichting in 1948 bestaat er voor Israël en de conflicten waarbij het betrokken is aanzienlijk meer aandacht dan voor andere landen en conflicten.Andere Tijden 

Toen GroenLinks vier weken geleden op zijn congres een motie aannam waarin het BDS als een legitiem middel van verzet van het Palestijnse volk karakteriseerde, waren de onterechte beschuldigingen van antisemitisme weer eens niet van de lucht. Hoewel GroenLinks zich nergens in de motie steun uitsprak voor de doelen van BDS, en de motie in essentie gaat over de bescherming van de vrijheid van meningsuiting, trok er een door de Nederlandse Israël-lobby geïnitieerde campagne van beschuldigingen door de rechtse (sociale) media. Naast het als ‘antisemitisch’ criminaliseren van de Palestijnse BDS-beweging zelf, stoelen deze beschuldigingen vaak op een drogreden: waarom Israël wel boycotten en Marokko (Westelijke Sahara), China (Tibet) en Turkije (Noord-Cyprus) niet? Antisemitisme!

Omdat deze veelgebruikte redenering overduidelijk bedrieglijk – of met een hippere term: een whataboutism – is en moet afleiden van de inhoud, neemt eigenlijk nooit iemand de moeite hem inhoudelijk te weerleggen. Terwijl de onevenredig grote aandacht voor Israël en het Israëlisch-Palestijns conflict op historische en rationele gronden prima te verklaren is.

Geschiedenis

Ten eerste is het belangrijk ons te realiseren dat die onevenredige aandacht voor Israël en het Israëlisch-Palestijns conflict er altijd is geweest.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: