Gilets jaunes: wanneer er niks anders rest dan de opstand

gilets-jaunes-wanneer-er-niks-anders-rest-dan-de-opstand

14-03-19 03:47:00,

De Franse gilets jaunes maken zich op voor wat ze zelf ‘het ultimatum’ noemen. Aanstaande zaterdag zakken ze van over het hele land opnieuw af naar Parijs. Deze niet aflatende mobilisatie kan niet los gezien worden van het enorme democratische deficit in Frankrijk.

Kleine voorspelling: dit weekend zullen de gilets jaunes Parijs opnieuw op stelten zetten. Dat doen ze trouwens al achttien weken. Sinds de zeventiende november wordt er iedere zaterdag opnieuw betoogd. In Parijs, maar ook in tal van andere steden. In tegenstelling tot wat de Franse overheid steeds opnieuw wil doen geloven, is de mobilisatie de voorbije achttien weken niet afgenomen. Af en toe waren er natuurlijk terugvallen en fluctuaties, maar vele duizenden Fransen komen iedere week op straat, bezetten nog steeds rondpunten, hebben plaatselijke comités opgericht en zijn vooral vastberaden om Macron uit het zadel te lichten.

De strategie van de Franse overheid bestond er tot nu toe niet alleen in om de opkomstcijfers steeds te minimaliseren, ze probeerde ook om de gilets jaunes een extreem rechts of antisemitisch imago aan te meten en gaven carte blanche aan de politiediensten om de meest brutale vormen van repressie los te laten op de manifestanten. Tientallen manifestanten verloren ledematen, ogen, of zijn voor de rest van hun leven gehandicapt door granaten en rubberkogels. Het geweld is van die aard dat zelfs de VN nu aandringt bij de Franse overheid op een onderzoek naar het excessieve politiegeweld tegenover manifestanten.Oproep voor 16 maart

Daarnaast is er ook de juridische vervolging van gilets jaunes. Sinds de aanvang van de protesten werden meer dan 8.000 aanhoudingen verricht, er werden 7.000 personen onder garde à vue geplaatst (een soort administratieve aanhouding die maximum 48 uur kan duren), 1.800 actievoerders werden veroordeeld en nog een slordige duizend wachten op een uitspraak van de rechter. Enkele honderden verblijven in de gevangenis. Het zijn stille drama’s van mensen die het al niet zo breed hebben en nu terechtkomen in een juridische mallemolen die hun dikwijls hun werk en weinige spaargeld kost. Macron heeft de roep om amnestie straal genegeerd.

Nieuwe allianties

En toch heeft de fysieke en juridische repressie de strijdlust niet weten af te remmen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: