over-de-polarisatie-rondom-vaccineren-8211-stichting-vaccin-vrij

14-03-19 08:35:00,

polarisatieEr lijkt inmiddels bijna geen onderwerp meer te zijn dat niet gepolariseerd wordt. Want je moet kennelijk voor of tegen iets zijn. Dit artikel bespreekt de polarisatie rondom het onderwerp vaccineren, dat zeker in de top 3 staat. Als geïnteresseerde buitenstaander verbaas ik mij hogelijk over de kwaliteit van het publieke gesprek hierover. Hoe vreemd is het dat ouders hun vraagtekens kunnen hebben bij vaccineren?

 

 

Hoogopgeleid

 
“Mensen – vreemd genoeg, vooral als ze jong en hoog opgeleid zijn – redeneren niet op basis van rationele argumenten als het gaat om zaken als vaccineren”, kopte de NRC eind 2016.1 Verderop in het artikel werden deze ouders ‘verdwaalde zielen’ genoemd, die door overheidscommunicatie overtuigd zouden moeten worden van hun ongelijk, maar die immuun zouden zijn voor argumentatie. In Engeland worden zij ‘vaccin ontkenners’ genoemd.2 Voor het recente rondetafelgesprek in de Tweede Kamer werd deze groep maar gewoon niet uitgenodigd.3 Zo rond was die tafel kennelijk niet.

 
Welke irrationele vragen hebben deze ouders dan en naar welke argumenten luisteren zij niet? En wat heeft hun opleidingsniveau daarmee te maken? Zou het kunnen zijn dat juist zij kritisch hebben leren nadenken, wetenschappelijk onderzoek kunnen toetsen, kijken naar betrouwbaarheid van bronnen en dat ze wellicht eenvoudigweg meer informatie tot zich kunnen nemen, omdat hun Engels beter is dan van laagopgeleiden? De meeste informatie over het onderwerp is namelijk in die taal te vinden.

 

 
Voor het gemak worden deze ouders in de media ‘anti-vaxxers’ genoemd, een naam die waarschijnlijk afgeleid is van de documentaire Vaxxed. Daarin wordt het verhaal verteld van een klokkeluider in de CDC, de Amerikaanse variant van het RIVM,. Hij vertelt dat hij mee heeft geholpen aan onderzoeksfraude om een significant verband tussen vaccinaties en autisme te verdoezelen, maar gewetenswroeging heeft gekregen.

 

 

Veiligheid en effectiviteit

 
De meeste inhoudelijke vragen van ouders gaan over de veiligheid en effectiviteit van vaccins. Daarnaast komen er ook steeds meer zorgen over sociale mechanismes die dienen om deze ouders onder druk te zetten. Hun kinderen zijn steeds minder welkom op feestjes, mogen de crèche niet meer in omdat zij een gevaar zouden zijn voor gevaccineerde kinderen en de VVD wil dat kinderbijslag wordt ingetrokken.4 In andere landen worden kinderen al door Jeugdzorg weggehaald bij hun ouders en dan alsnog gevaccineerd.

 » Lees verder