red-het-klimaat-begin-bij-je-geld

14-03-19 04:00:00,

FairFin stelt vandaag haar Move Your Money Starterskit voor. Hiermee wil ze mensen en organisaties de tools aanreiken om hun geld duurzaam in te zetten.

Els Lauriks, coördinator van FairFin: “Meer en meer mensen liggen wakker van hun impact op de wereld. Ze nemen de fiets naar het werk, komen op straat voor het klimaat, kopen lokale of fairtrade producten enzovoort. Of het nu over klimaat gaat of over sociale thema’s, ze zoeken naar manieren om duurzaam in het leven te staan. Wat velen niet weten is dat ook de keuze voor een bank een verschil maakt. Ons geld slaapt niet. Banken kunnen bijvoorbeeld kiezen om het spaargeld van hun klanten in fossiele brandstoffen of in duurzame coöperaties te investeren. Dagelijks nemen ze zo beslissingen die invloed hebben op onze planeet, onze toekomst en die van komende generaties. FairFin wil mensen helpen een bewuste keuze te maken en hen begeleiden in het maken van duurzame financiële transities. Daarvoor dient deze Move Your Money Starterskit.”

In de Move Your Money Starterskit helpt FairFin geïnteresseerden op weg met concrete tips & tricks. Enerzijds kan men nagaan of banken duurzaam en ethisch omspringen met geld. Via bankwijzer.be kan in enkele kliks een klacht of een compliment gestuurd worden in. Ontevreden klanten kunnen uiteraard ook van bank veranderen. Dat blijkt eenvoudiger dan gedacht. Veel mensen zitten hierover met vragen. Hoe verander je van zichtrekening? Kun je ook spaargeld vlot overzetten? Wat als je een hypotheekrekening hebt? Welke banken zijn duurzaam en sociaal? Wat met pensioensparen?

Mensen kunnen via de Move Your Money Starterskit ook buiten de bankensector inspiratie vinden. Zo staan duurzame coöperaties (met het FairFin en Financité Label) en Sociale crowdfunding (via Socrowd) in de kijker. Steeds meer buurten, gemeentes en provincies gaan aan de slag met gemeenschapsmunten, en kunnen hiervoor begeleiding vinden bij Muntuit. Tot slot mikt de Move Your Money Starterskit ook op institutionele investeerders zoals overheden, universiteiten en verenigingen. Want ook zij maken keuzes met hun geld. Hoe kan de burger deze rechtspersonen op hun verantwoordelijkheid wijzen?

Dit jaar ligt de focus van Move Your Money op klimaat. In 2017 raakte namelijk bekend dat de 4 Belgische grootbanken – Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC – in de periode 2014 tot 2016 nog €33 miljard investeerden in de fossiele industrie.

 » Lees verder