Leger op straat en betogingen verbieden: Macron kiest voor bikkelharde repressie

leger-op-straat-en-betogingen-verbieden-macron-kiest-voor-bikkelharde-repressie

20-03-19 07:00:00,

Na de laatste doortocht van de gilets jaunes in Parijs, zetten Macron en zijn regering volop in op repressie.

Was het arrogantie of onwetendheid? Moeilijk in te schatten, maar ongelukkig was het zeker. Uitgerekend op de dag dat de gilets jaunes hun ‘ultimatum’ hadden gepland, trakteerde president Macron zich op een uitje in de bergen. Foto’s van dat uitje tonen een lachende Macron in de winterzon, genietend van een glaasje rode wijn. Maar dat genot moet van korte duur geweest zijn, want in de loop van de dag bereikte Macron het nieuws dat het er opnieuw stevig aan toeging op de Champs-Élysées. Tegen de avond repte de Franse president zich ijlings richting Parijs voor crisisoverleg.

Stevig ging het er inderdaad aan toe, afgelopen zaterdag. Het prestigieuze restaurant Le Fouquet’s – waar Sarkozy ooit zijn verkiezingsoverwinning vierde en zowat het symbool van de Parijse bourgeoisie – werd stevig verbouwd, tientallen luxewinkels werden geplunderd, een bank en meerdere krantenkiosken brandden volledig uit. Dit alles ging gepaard met zware confrontaties tussen gilets jaunes en politie. Het waren scènes die deden denken aan de eerste protesten van de gilets jaunes in november en december van vorig jaar. Ook toen kregen de ordediensten nauwelijks vat op de situatie en werden behoorlijk wat vernielingen aangericht.

Toch is het belangrijk om zich niet blind te staren op de baldadigheden, omdat ze ons afleiden van de kernzaak: opnieuw hebben vele tienduizenden geprotesteerd, de vastberadenheid en woede waren zeer groot. Op bepaalde momenten werd door duizenden mensen tegelijk ‘révolution’ gescandeerd op de Champs-Élysées en vaak waren er referenties te spotten naar de opstand in Algerije. Gezien het zeer repressieve en provocatieve optreden van de Franse politie en de algemene woede, is het normaal dat het op massamanifestaties tot confrontaties komt. Maar het blijft een feit dat een meerderheid van de betogers zich daar niet aan overgeeft.

Afgelopen zaterdag waren het trouwens niet enkel de gilets jaunes die protesteerden, er trok ook een volstrekt vreedzame klimaatmars van meer dan dertigduizend mensen door de hoofdstad en er vond een belangrijke verbroedering plaats tussen klimaatactivisten en gilets jaunes.

Versnelling hoger

Dat de gilets jaunes na achttien weken nog steeds massaal weten te mobiliseren en bovendien in staat blijken om belangrijke allianties af te sluiten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: