Gilets jaunes: “Niets zal ons nog stoppen!”

gilets-jaunes-8220niets-zal-ons-nog-stoppen8221

26-03-19 02:18:00,

Op zaterdag 23 maart kwamen de gilets jaunes voor de negentiende week op rij op straat in vele Franse steden. DeWereldMorgen.be zakte af naar Lille voor de acte XIX, liep mee in de betoging en zag een beweging die na negentien weken nog steeds springlevend is.

1. In november, bij de aanvang van de het protest van de gilets jaunes had schrijver Edouard Louis zich laten ontvallen dat hij in de lichamen van de gilets jaunes het lichaam van zijn vader en zijn familieleden herkende. Gebroken lichamen, kromgewerkte lichamen, lichamen die getekend zijn door de zwaarte van een leven. Ik snap maar al te goed wat Louis bedoelt wanneer ik op de Place de la République sta in Lille, de plaatst waar de gilets jaunes verzamelen hebben geblazen voor hun negentiende act. Hier zie ik bijna uitsluitend lichamen die afgezien hebben, lichamen die je bijna in het gezicht schreeuwen, een vorm van protest zijn op zich.

Echt verrassend is dat niet. Lille is het centrum van de regio Hauts-de-France, de op één na armste regio van Frankrijk. 18,3 procent van de mensen die er wonen, heeft een inkomen dat onder de armoedegrens ligt, de werkloosheid schommelt er rond de twaalf procent. Vooral jongeren worden ongemeen hard getroffen, 30 procent van hen zit zonder werk of opleiding. Wie vanaf de Belgische grens richting Lille spoort, passeert gemeentes als Tourcoing en Roubaix. Het zijn plaatsen waar niemand uitstapt die er niet hoeft te zijn, waar de dominante kleuren baksteenbruin en grijs zijn. Woestijnen van precariteit.


2. In deze regio haalde Le Pen bij de laatste verkiezingen vlot veertig procent, maar bij de gilets jaunes die in de vroege namiddag verzamelen op de Place de République valt geen enkele verwijzing naar Le Pen of haar partij te horen of te zien. Dit protest gaat over het opeisen van een waardig leven, het einde van de maand halen.

Er is al veel inkt gevloeid over de politieke samenstelling van de beweging van de gilets jaunes. Tegenstanders verwijten de gilets jaunes racistisch, homofoob of antisemitisch te zijn en aan te schurken bij extreem rechts. In de realiteit valt daar weinig van te merken. Als ik goed rondkijk zie ik hier en daar symbolen of tekens die misschien kunnen gelinkt worden aan extreem rechts of aan nationalisme,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: