ING België volhardt in medeplichtigheid aan landroof en schending mensenrechten in Afrika

ing-belgie-volhardt-in-medeplichtigheid-aan-landroof-en-schending-mensenrechten-in-afrika

02-04-19 01:42:00,

Door middel van de campagne ‘Stop Greenwash-ING’** van een coalitie van NGO’s waaronder FairFin, Fian, en CNCD-11.11.11, werd ING eind 2018 aangespoord om de financiering van de SOCFIN-groep te herzien. Dit palmolie plantagebedrijf is namelijk betrokken bij landroof, mensenrechtenschendingen en ontbossing in verschillende Afrikaanse landen.

In januari 2019 kondigde ING de tijdelijke opschorting aan van alle nieuwe financieringen. Deze maand liet SOCFIN echter zelf weten dat ING de samenwerking voortzet. Wegen financiële belangen dan meer door dan ethische principes?

Na drie jaar interpellaties, rapporten en publieke campagnes leek ING midden januari de relatie met de multinational SOCFIN te herzien, op basis van verpletterend bewijsmateriaal over de praktijken van het bedrijf. ING kondigde tijdens een vergadering met de NGO’s op 16 januari een nieuwe officiële beslissing aan : “Een verlenging of toekenning van nieuwe financiering aan SOCFIN  is, vanaf januari 2019, enkel mogelijk op voorwaarde dat alle plantages van de groep RSPO-gecertificeerd* zijn“.

Op 21 maart 2019 kondigde SOCFIN  echter aan: “ING-bank en de SOCFIN-groep zetten hun jarenlange samenwerking voort“. Wie moesten we geloven? Schoorvoetend en met tegenzin bevestigt ING uiteindelijk dat de bank van gedacht is veranderd.

ING is nochtans sinds 2013 op de hoogte van sociale problemen (landconflicten en landroof) en sinds 2016 van milieuproblemen (ontbossing) veroorzaakt door het palmoliebedrijf. ING’s recentste beslissing komt er daarenboven in volle escalatie van een conflict tussen SOCFIN en de lokale gemeenschap nabij haar plantage in Sierra Leone, zoals staat beschreven in een recent rapport en nieuwsbericht. In de afgelopen weken zijn er door geweld 2 mensen gestorven, zijn er honderden dorpsbewoners op de vlucht en zijn 18 activisten, die de gemeenschappen verdedigden, hardhandig opgepakt.

Sierra Leone is spijtig genoeg geen alleenstaand geval. Soortgelijke conflicten doen zich voor op plantages in Liberia, Kameroen (waar een bemiddelingsprocedure voor het OESO-contactpunt is mislukt), Nigeria, Ivoorkust en Cambodja (waar gerechtelijke procedures lopen).

Wellicht onder druk van SOCFIN heeft ING ingestemd om de relatie verder te zetten en geeft de bank het plantagebedrijf nog eens drie jaar respijt om een volledige RSPO-certificering te bekomen. Het is echter niet de eerste keer dat SOCFIN zijn financiële partners op deze manier om de tuin leidt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: