President Ecuador dreigt uitlevering Assange aan Groot-Brittannië

president-ecuador-dreigt-uitlevering-assange-aan-groot-brittannie

05-04-19 08:15:00,

President Moreno van Ecuador beschuldigt Julian Assange en WikiLeaks privéfoto’s van zijn gezin te hebben gepubliceerd. Dat zou een zware inbreuk zijn op de voorwaarden van zijn politiek asiel in de ambassade in Londen. De president overweegt daarom hem uit te leveren aan Groot-Brittannië en uiteindelijk aan de VS. WikiLeaks laat weten dat de beschuldiging nergens is op gebaseerd.

Sinds enkele weken wordt president Lenin Moreno van Ecuador beschuldigd van corruptie (zie President Moreno van Ecuador verdacht van corruptie). Protesten tegen zijn neoliberale hervormingen en sociaal inleveringsbeleid nemen toe en na de recente onthullingen over corruptie eisen meer en meer Ecuadoranen zijn ontslag.

INA-papers

De recente onthulling van de INA-papers werden gedaan door een Ecuadoraans tijdschrift. INA is een offshore-investeringsbedrijf. Het Chinese bedrijf Sinohydro is de bouwer van de Coca Codo Sinclair hydro-elektrische stuwdam in Ecuador. Het bedrijf heeft 18 miljoen dollar betaald aan het offshorebedrijf Recorsa. Dat bedrijf heeft op zijn beurt al het geld overgeheveld naar 10 andere postbusbedrijven in Panama, waaronder INA Investments Corps. INA is eigendom van Edwin Moreno, broer van de president (het letterwoord INA is een verwijzing naar de drie dochters van Lenin Moreno Irina, Cristina en Karina).

President Moreno ontkent alle beschuldigingen. Hij zou het bedrijf in 2013 al verlaten hebben, maar documenten uit maart 2015 melden hem nog steeds als mede-eigenaar. Volgens hem is dit een smeercampagne van zijn voorganger Rafael Correa. Volksvertegenwoordiger Ronny Aleaga die het onderzoek tegen Moreno in gang heeft gezet is lid van de partij Revolución Ciudadana, die achter Correa staat.

WIkiLeaks-tweet

Op 25 maart publiceerde WikiLeaks een tweet waarin de organisatie schreef: “Corruptie-onderzoek geopend tegen Ecuador president Moreno, nadat inhoud werd gepubliceerd die van zijn iPhone (Whatsapp, Telegram) en gmail zou komen. New York Times berichtte dat Moreno heeft geprobeerd Assange te verkopen aan VS voor schuldverlichting.”


Op 27 maart noemde minister van buitenlandse zaken José Valencia deze tweet “een absolute leugen bedoeld om de waardigheid van ons land te schaden… we zullen geen verzinsels en belediging tolereren – ik kan nog niet zeggen waneer we actie zullen nemen, maar dat we actie zullen nemen is zeker.” Op 28 maart heeft minister van communicatie Andrés Michelena beweerd dat de INA-papers door Wikileaks zouden zijn gelekt in samenwerking met president Maduro van Venezuela en voormalig president Correa,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: