Netanyahu’s verkiezingsbelofte: geen vrede, maar annexatie en bezetting – The Rights Forum

netanyahus-verkiezingsbelofte-geen-vrede-maar-annexatie-en-bezetting-8211-the-rights-forum

08-04-19 08:18:00,

Nieuws

Verkiezingen

Annexatie Benjamin Netanyahu Verkiezingen Benny Gantz Likud Oslo-akkoorden Bezetting vredesproces Khan al-Ahmar tweestatenoplossing Jeruzalem Trump Kolonisering Westoever

Petitie

Petitie aan de Nederlandse regering:

Laat Israël niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

petitie

Verkiezingen / Netanyahu’s verkiezingsbelofte: geen vrede, maar annexatie en bezetting

De Israëlische premier Netanyahu wil alle illegale ‘nederzettingen’ in bezet Palestijns gebied annexeren. Ook kondigde hij een voortdurende militaire bezetting van het resterende Palestijnse gebied aan. Te vrezen valt dat zijn onheilspellende teksten de verkiezingsretoriek ontstijgen.

De politieke rivalen Benjamin Netanyahu en Benny Gantz, hier nog broederlijk bijeen op een archieffoto.Kobi Gideon / GPO  

De Israëlische premier Netanyahu heeft zaterdagavond aangekondigd dat hij een begin zal maken met de annexatie van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever als hij na de verkiezingen van dinsdag opnieuw premier wordt. Hij is van plan om de daar gelegen illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’ en ‘buitenposten’) ‘soevereiniteit te verlenen’, zoals hij het noemt.

Opvallend is dat Netanyahu niet alleen doelt op de grote ‘nederzettingen-blokken’, maar ook op de verspreid op de Westoever liggende kolonies. Tot dusver werd gedacht dat Israël wel bereid zou zijn om in onderhandelingen afstand te doen van die laatste categorie. Nadat hij daar al eerder afstand van had genomen, stelde Netanyahu dat beeld nu definitief bij met de harde verkiezingsbelofte dat hij geen enkele Israëlische kolonist zal ‘evacueren’.

Meer slecht nieuws

De premier had meer slecht nieuws. Zo herhaalde hij niet bereid te zijn Jeruzalem te verdelen en kondigde hij aan het Palestijnse bedoeïenendorp Khan al-Ahmar op de kortst denkbare termijn met de grond gelijk te maken en de inwoners te deporteren. Afgelopen oktober zag Israël daar onder grote internationale druk op het laatste moment vanaf.

De uitspraken van Netanyahu vormen de zoveelste nagel aan de doodskist van de tweestatenoplossing,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: