Trump hult drone-operaties in geheimhouding

trump-hult-drone-operaties-in-geheimhouding

08-04-19 08:31:00,

Tijdens de eerste 3 maanden van Trumps presidentschap werden er alleen al in Jemen ongeveer 70 mensen vermoord door gevechtsdrones, waaronder een dozijn kinderen en een 3 maanden oude baby.

De cijfers blijven suggereren dat het gebruik van gewapende onbemande vliegtuigen systematisch een zware tol aan burgerslachtoffers eist, hoewel ze al jarenlang aan de man gebracht worden als precisie-instrumenten.

Het leger en het Witte Huis geven zelden toe dat er burgers geraakt worden door drones en hebben het systematisch over “militanten” of “vijandelijke strijders”. In juli 2016 rapporteerde de Obama-regering dat Amerikaanse drone-aanvallen en gerelateerde anti-terrorismeoperaties in Jemen, Somalië, Pakistan en Libië, tussen januari 2009 en december 2015, 2581 individuen doodden. Het Witte Huis schatte zelf dat tussen de 64 en 116 van deze personen onschuldige burgers waren.

De afgelopen jaren hebben mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International op het terrein echter tientallen aanvallen gedocumenteerd waarvan de burgerslachtoffers niet opgenomen werden in deze officiële Amerikaanse cijfers. Volgens de Britse ngo ‘Bureau of Investigative Journalism’ vielen er tijdens de periode van 2009 tot 2015, alleen al in Pakistan, tussen de 256 en 633 burgerdoden. Minstens 1 op 5 fatale drone-slachtoffers zou een onschuldige burger zijn. Maar zelfs deze cijfers zijn, volgens de ngo, waarschijnlijk een onderschatting, omdat het extreem moeilijk is om aan informatie te geraken uit bijvoorbeeld afgelegen gebieden in Jemen en Somalië.

Een intern Pentagon-onderzoek naar 21 luchtaanvallen in Afghanistan toonde aan dat in al deze aanvallen burgers vermoord of verwond werden, ondanks het feit dat de voorafgaande evaluatie via drone-camera’s in 19 van de 21 gevallen geen enkel potentieel burgerslachtoffer identificeerde. Het onderzoek concentreerde zich op de periode van een jaar (van midden 2010 tot midden 2011).

Drone-aanvallen veroorzaakten in diezelfde periode 10 maal meer burgerslachtoffers dan aanvallen door bemande gevechtsvliegtuigen. De resultaten van het interne onderzoek geraakten bekend in 2013 en spraken president Obama tegen die eerder dat jaar een toespraak hield aan de Nationale Defensie Universiteit waarin hij beweerde dat “conventionele luchtkracht of raketten veel minder precies zijn dan drones en stellig meer burgerslachtoffers en plaatselijke verontwaardiging veroorzaken.”

Technologie

De planning voor een Amerikaanse drone-aanval wordt gebaseerd op een analyse van data en inlichtingen. Deze informatie is afkomstig van meerdere bronnen en wordt verzameld voor, tijdens en na een aanval.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: