Met nieuw kabinet-Netanyahu op komst valt doek voor Palestijnse staat en vrede – The Rights Forum

met-nieuw-kabinet-netanyahu-op-komst-valt-doek-voor-palestijnse-staat-en-vrede-8211-the-rights-forum

10-04-19 08:57:00,

Nieuws

Verkiezingen

Kahol Lavan Annexatie Verenigde Lijst Benjamin Netanyahu Verkiezingen Benny Gantz Likud Bezetting tweestatenoplossing Oost-Jeruzalem Trump Kolonisering nieuwsanalyse Westoever

Petitie

Petitie aan de Nederlandse regering:

Laat Israël niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

petitie

Verkiezingen / Met nieuw kabinet-Netanyahu op komst valt doek voor Palestijnse staat en vrede

Met vrijwel alle stemmen geteld is het zo goed als zeker dat Benjamin Netanyahu opnieuw premier van Israël wordt. Kolonistenleiders jubelen bij het vooruitzicht van een nog weer rechtser kabinet. Een Palestijnse staat en vrede zijn verder weg dan ooit.

Benjamin Netanyahu tijdens zijn verkiezingscampagne.Abir Sultan / Shutterstock 

De Israëlische kiezer heeft gesproken en zijn boodschap is duidelijk: ja tegen een nieuw kabinet-Netanyahu, met een nog nationalistischer en religieuzer karakter dan het vorige, en nee tegen vrede en de stichting van een Palestijnse staat. De verkiezingsuitslag kan worden beschouwd als de definitieve ondergang van de tweestatenoplossing, de lang gekoesterde formule voor vrede tussen Israëli’s en Palestijnen.

‘De dood van de Palestijnse staat’

Met 97,5 procent van de stemmen geteld staan zowel Netanyahu’s Likud-partij als de politieke alliantie Kahol Lavan (‘Blauw en Wit’) van voormalig legerleider Benny Gantz op 35 zetels. Likud heeft een voorsprong van zo’n 14 duizend stemmen, maar belangrijker is dat de rechtse partijen gezamenlijk een beslissende voorsprong hebben op de middenpartijen en de enkele partij (Meretz) die als links te kwalificeren is: 65 tegen 55 zetels. De definitieve uitslag wordt donderdag verwacht, als alle stemmen van diplomaten en militairen geteld zijn, maar niets lijkt een kabinet-Netanyahu van nationalistische en religieuze partijen in de weg te staan.

De uitslag leidde tot vreugde bij organisaties van kolonisten in de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De koepel van bestuurlijke nederzettingenraden sprak vanochtend van ‘de dood van het tijdperk van de Palestijnse staat’,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: