Waarom Zelensky goede kans maakt Porosjenko te verslaan

waarom-zelensky-goede-kans-maakt-porosjenko-te-verslaan

11-04-19 07:32:00,

Op 21 april vindt in Oekraïne de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Daaraan voorafgaand zullen Volodymyr Zelensky, die met zo’n dertig procent van de stemmen de eerste ronde won, en de zittende president Petro Porosjenko, die slechts zo’n zestien procent kreeg, de degens kruisen in een televisiedebat. Hiertoe had Zelensky Porosjenko per ultimatum opgeroepen. Het duel zal plaatsvinden in het voetbalstadion van Kiev, dat plaats biedt aan 70.000 toeschouwers. 

Bovendien had de TV-komiek en succesvolle zakenman geëist dat beide kandidaten zich aan een bloedtest op alcohol en drugs zouden onderwerpen, om er in bijzijn van journalisten meteen zelf een te ondergaan. Porosjenko ging er op in. De winnaar kiest nu eenmaal de wapens en Porosjenko had zijn tegenstander er van beschuldigd de campagne gedrogeerd gevoerd te hebben.

Buitenstaander en komediant

Het fenomeen dat een buitenstaander verkiezingen wint, is niet nieuw. Zo was de 40e president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan, acteur. En de vastgoedmagnaat Donald Trump wist twee jaar geleden de onvrede van veel burgers met het politieke establishment te benutten om gekozen te worden. Ook de politieke doorbraak van komedianten is niet nieuw. Zo maakte Beppe Grillo in Italië met zijn Vijfsterrenbeweging succesvol de sprong naar de politiek.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Rol van president

Zelensky heeft een ding voor op deze voorlopers: Als acteur heeft hij reeds ervaring met de rol van president. In de televisieserie ‘Dienaar des volks’ speelde hij een eenvoudige leraar die plots staatshoofd wordt. Hij belichaamde in zijn rol een eerlijke politicus, die eerzucht en leugens vreemd zijn. Het Russisch-talige programma richt zich tegen corruptie, overtrokken nationalisme en de spilzucht van politici. Ook in de campagne benadrukte Zelensky dat men eerlijk en fatsoenlijk moet zijn. Zijn kiezers geloven kennelijk in zijn oprechtheid. En zo imiteert het leven de kunst.

Gewone man

Zelensky presenteert zich als ‘gewone man’, maakt grapjes met de mensen en geniet van de aandacht van de menigte. Vooral onder jonge sociale mediagebruikers tussen de 18 en 25 geniet hij veel vertrouwen. Hij komt sympathiek, jong en dynamisch over. Ook veel oudere kiezers hebben echter op hem gestemd. Bovendien heeft hij steun in alle delen van het land.

Steun in het zuiden

Zelensky deed het – bij een opkomst van 63,52 procent – vooral in het zuiden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: