Onfatsoenlijke toerist groeit uit tot wereldwijd probleem

onfatsoenlijke-toerist-groeit-uit-tot-wereldwijd-probleem

12-04-19 07:16:00,

Toeristen die zich slecht gedragen zijn wereldwijd een probleem geworden. De toeristenindustrie heeft dat deels aan zichzelf te danken, zegt Freya Higgins-Desbiolles, toerisme-expert aan de University of South Australia.

De Nanzo-in-tempel in Japan is beroemd vanwege het gigantische beeld van een liggende boeddha. De bewakers van het complex hebben echter grote moeite de hordes toeristen in goede banen te leiden. Er staan nu waarschuwingen in twaalf talen, die moeten voorkomen dat bezoekers in te grote groepen het complex betreden.

Hier spreekt een anti-toeristisch sentiment, veroorzaakt door de “slechte manieren en afschrikwekkende acties” van sommige bezoekers uit het buitenland. Niet alleen in Japan, maar ook elders in de wereld groeit op diverse plaatsen de weerzin tegen toeristen. In Amsterdam bijvoorbeeld heeft het stadsbestuur een stop gezet op nieuwe souvenirwinkels en wordt particuliere kamerverhuur aangepakt.

Slechtgemanierde toerist

Toerisme brengt veel voordelen met zich mee voor gemeenschappen in de hele wereld. Maar toeristische hotspots komen onder spanning te staan, nu de aantallen toeristen groeien. De plaatselijke bevolking kan niet meer terecht in overvolle restaurants en parken lopen vol. De prijzen stijgen. En misschien nog wel het ergste: de toeristen gedragen zich slecht.

De slechtgemanierde toerist laat steeds vaker van zich horen, of dat nu gaat om werkelijk onfatsoenlijk gedrag of culturele verschillen. Deze trend is een serieuze uitdaging voor de toeristenindustrie. In toeristische hotspots zoals Venetië is de ergernis overgekookt en leidt ze tot protesten tegen toeristen. In Barcelona hebben linkse nationalistische activisten de kwestie omarmd. Zij laten hun mening blijken in graffiti, met teksten als: “Vluchtelingen welkom, toeristen ga weg.”

Als de toeristenindustrie niets doet tegen de onderliggende ergernissen, zullen dergelijke sentimenten zich gaan verspreiden. Het gevaar bestaat dat toerisme straks niet meer een manier is om bruggen te bouwen tussen culturen en vriendschappen te sluiten, maar stereotype muren opwerpt die mensen van elkaar scheidt.

Plaatselijke gewoonten

Soms is slecht gedrag een kwestie van perceptie en heeft het te maken met culturele verschillen. Er zijn plaatsen in China bijvoorbeeld, waar het gewoon gevonden wordt om een tafel in het restaurant en de vloer eromheen, achter te laten vol rommel. Twee Chinese vrouwen die in Japan hetzelfde deden, werden het onderwerp van internationale kritiek toen een video online werd gezet waarin hen gevraagd werd een restaurant in Osaka te verlaten “vanwege hun walgelijke eetgewoonten”.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: