In het land van Maas en Waal worden miljoenen verdiend aan schimmige slibstort

13-04-19 05:47:00,

Ook jouw gemeente krijgt steeds meer taken en dus meer macht. Daarom gaat FTM lokaal.

FTM en Spit trekken tips na over vervuilde grondstort in voormalige zandwinputten. Er waren veel meldingen over grote hoeveelheden vuil die na de grondstort in de plassen dreven, en over de gebrekkige controle op geïmporteerde vervuilde grond. De vuile grond wordt onvoldoende gecontroleerd, er wordt grond gestort van dubieuze komaf, én gemeenten blijken soms financiële belangen te hebben bij het storten van die vuile grond.

Dit stuk in 1 minuut

  • De import van grond uit het buitenland is in een paar jaar tijd enorm gestegen. Geïmporteerde grond wordt onder meer gebruikt voor ‘natuurcreatie’: denk aan het minder diep maken van plassen, zodat de natuur in de omgeving verbetert. De grond die in de plassen terechtkomt is vaak licht vervuild, maar kan binnen de normen van de Europese wetgeving nog worden toegepast voor dit soort projecten.

  • Met die grond wordt soms gesjoemeld. Dan wordt er bijvoorbeeld onderweg heimelijk grond bijgeladen. Een drijfveer daarvoor is dat op deze manier sterker vervuilde grond – die duur is om vanaf te raken – gemengd kan worden met minder vervuilde grond.

  • Fysieke controles op de staat van de grond blijken bijna nooit plaats te vinden: er wordt vooral gekeken of alles op papier klopt. Toen de fysieke controles in 2018 wél plaatsvonden, waren de resultaten daarvan alarmerend.

  • De praktijk van het importeren van licht vervuilde grond zal waarschijnlijk niet snel ophouden, omdat die een projecteigenaar veel geld kan opleveren. Zelfs een overheidsinstantie kan eraan verdienen, zo blijkt uit documenten waarover Follow the Money en Spit beschikken.


Lees verder

‘Ze wilden de bever en de kamsalamander terugbrengen. Toen dachten wij: huh? Die bevers zien we daar al regelmatig voorbij zwemmen.’ De verontwaardiging staat op het gezicht van Dré van Rossum te lezen. We zitten in hotel ’t Veerhuis in Wamel, een markant gebouw aan de oevers van de Waal. Vanuit de aangebouwde serre heb je uitzicht op het rivierlandschap. Terwijl we praten, varen enorme vrachtschepen met ladingen zand langs.

We zitten met Van Rossum en zijn vriendengroep uit Dreumel in ’t Veerhuis.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: