abraham-keita-een-van-de-jonge-activisten-die-wereldwijd-opkomen-voor-burgerrechten

15-04-19 02:22:00,

We kennen de Zweedse Greta Thunberg en Anuna De Wever en Kyra Gantois bij ons. Maar wereldwijd is er een trend aan de gang waarbij jonge mensen hun ongenoegen uiten en daarbij hun stem luid laten klinken. Zo ook de Liberiaanse Abraham Keita die zich in zijn geboorteland inzet voor kinderrechten. De verkrachting en de moord op een dertienjarig meisje waren het startsein voor zijn activisme.

Abraham M. Keita was negen jaar toen een meisje van dertien uit zijn dorp in Liberia werd verkracht en gewurgd. De woede en het verdriet dat hij daarover voelde was voor hem het startsein om kinderrechtenactivist te worden. Sinds die dag neemt hij deel aan marsen, organiseert hij protestacties en komt hij op tegen de machtigen in een land dat volgens de Verenigde Naties wereldwijd bij de meeste gevallen van seksuele uitbuiting van kinderen kent.

Moedig

Keita wordt eind deze maand 20 jaar. Hij vertelt dat hij al de helft van zijn leven een activist is. “Mijn eerste mars deed ik mee toen ik tien jaar was”, vertelt hij aan IPS. We ontmoetten deze lange, slanke jongeman tijdens de International Civil Society Week (ICSW) die vorige vrijdag op zijn einde liep in Belgrado. De meeting werd mede georganiseerd door Civicus, een wereldwijde alliantie van burgerorganisaties en activisten. 850 delegaties van over de hele wereld hebben er ideeën gedeeld over hoe je succesvol verandering in de maatschappij kan teweegbrengen.

We brengen hier het verhaal van Keita. Deze opmerkelijke jongen werd in 2015 winnaar van de award die elk jaar wordt uitgereikt door de Amsterdamse organisatie Kids Right Foundation, aan een kind dat “moedig opkomt voor kinderrechten” (Nobelprijslaureate Malala Yousafzai ging hem vooraf). Keita is ook de oprichter van de Giving Hope to Children Foundation in Liberia.

Hij is een van de jonge activisten die wereldwijd opkomen voor burgerrechten en hun overheden wijzen op hun plicht om kinderen en jongeren te beschermen tegen geweld en uitbuiting.

Jeugdig engagement

“Het engagement van de jeugd is extreem belangrijk om nieuwe samenwerking tussen diverse groepen te verkrijgen”, zegt Elisa Novoa van Civicus.

Tijdens het hele event in Belgrado riepen jongeren op om “ruimte te creëren voor diverse groepen”.

“Wij jongeren uit diverse situaties en landen erkennen het belang om een stem te hebben,

 » Lees verder