chinese-investeringen-veranderen-steden-over-de-hele-wereld

15-04-19 02:31:00,

Chinese investeringen veranderen steden over de hele wereld. Hebben de bewoners deze impact wel onder controle? Stadsbesturen moeten zich bewust worden van de uitdagingen die het Chinese Belt and Road Initiative met zich meebrengt, zeggen Jonathan Silver, senior onderzoeker aan de University of Sheffield, en Allan Wiig, assistent-professor stadsplanning en gemeenschapsontwikkeling aan de University of Massachusetts Boston.

Een gigantisch ontwikkelingsproject tovert de dokken van het oude Royal Albert Dock in East London om tot een gloednieuw zakendistrict. Het vormt als het ware een stad in de stad. Het zal 325.000 vierkante meter aan premiumkantoren herbergen voor Aziatische firma’s gespecialiseerd in financiën en technologie.

In Kampala, Oeganda, vierden de autoriteiten in 2018 de eerste lading goederen uit de Indische Oceaan die van een ferry over Lake Victoria overgeladen kon worden op een trein naar de hoofdstad. Dit transportproject was het sluitstuk van het Central Corridor initiatief, dat het ingesloten land nu verbindt met Dar Es Salaam en de oceaan.

Om het meeste infrastructuurprojecten

Deze twee reuzenprojecten kaderen in het Chinese Belt and Road Initiative (BRI). China’s ambitie om de wereldeconomie te herschikken, heeft geleid tot immense investeringen wereldwijd, van West-Europa tot Oost-Afrika en verder. Het land is bezig met wat wij in ons onderzoek Zijderoute- urbanisme noemen: de historische, transcontinentale handelsroute wordt deel van een wereldomvattend project om de steden van Zuid-Oost Azië, Oost-Afrika, Europa en Zuid-Amerika binnen het areaal van de Chinese economie te brengen.

Door te investeren in infrastructuur in en tussen belangrijke steden, verandert China het leven van miljoenen mensen over de hele wereld. Het initiatief heeft ook een nieuwe race veroorzaakt tussen de Verenigde Staten en China, die om het meest grootschalige infrastructuurprojecten opzetten en alle hoeken van de planeet verbinden.

Zijderoute-urbanisme

In deze geopolitieke competitie zal Zijderoute-urbanisme een belangrijke invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de steden in de 21ste eeuw. Net zoals de oude Zijderoute ooit leidde tot de opkomst van steden als Herat (in huidig Afghanistan) en Samarkand (Oezbekistan), zal de BRI nieuwe investeringen met zich meebrengen, nieuwe technologie, infrastructuur en handelsrelaties in welbepaalde steden in de wereld.


Het BRI staat in zijn kinderschoenen, en het is nog lang niet onderzocht welke impact het zal hebben op het stedelijk landschap.

 » Lees verder