Aanhouding Assange: een waarschuwing van de geschiedenis

aanhouding-assange-een-waarschuwing-van-de-geschiedenis

16-04-19 09:38:00,

“Wanneer mensen niet langer ernstige vragen stellen worden ze onderdanig en kneedbaar. Alles is dan mogelijk.” Volgens onafhankelijk journalist John Pilger is de aanhouding van Assange een waarschuwing aan alle journalisten. “Echte journalistiek is de vijand van de machthebbers”.

Het beeld van Julian Assange die wordt weggesleurd uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen is een embleem van onze tijden. Macht boven recht. Spierkracht boven de wet. Brutaliteit over moed. Zes agenten overmanden een zieke journalist, die met toegeknepen ogen zijn eerste natuurlijke licht in bijna zeven jaar ziet.

Dat deze walging zich voordeed in het hartje van Londen, in het land van de Magna Carta moet reden tot ontzetting en woede zijn voor al wie vreest voor onze ‘democratieën’. Assange is een politiek vluchteling, beschermd door het internationaal recht, een ontvanger van asiel volgens de regels van een strikt verdrag dat Groot-Brittannië heeft ondertekend. De VN heeft dat duidelijk gemaakt in het besluit van de VN-Werkgroep over Arbitraire Detentie.

Naar de duivel ermee. Laat de bullebakken binnen, onder leiding van de quasi-fascisten in Trumps Washington, in samenwerking met Lenin Moreno van Ecuador, een Latijns-Amerikaanse Judas en leugenaar die zijn ranzig regime probeert af te dekken, en met de Britse elite die zijn laatste imperialistische mythe heeft laten varen: die van eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Beeld je Tony Blair in, die uit zijn huis van vele miljoenen ponden in Georgische stijl in Connaught Square wordt gesleurd in de boeien, om van daaruit naar de bank van de beschuldigden in Den Haag te worden gezonden. Volgens de normen van Nuremberg is Blairs belangrijkste misdaad de dood van miljoenen Irakezen.

De schokkende aanhouding van Assange is een waarschuwing voor ons allen, zoals Oscar Wilde schreef: “Zaai de zaden van ontevredenheid (zonder dewelke) er geen vooruitgang naar de beschaving is”. Naar journalisten is deze waarschuwing zeer expliciet. Wat nu gebeurt met de oprichter en uitgever van WikiLeaks kan met jou gebeuren in je krant, in je tv-studio, op je radio, op je podcast.

De Guardian, Assange’s voornaamste mediabasher en collaborateur met de diepe staat, toonde zijn nervositeit deze week met een editoriaal (zie The Guardian view on Assange and extradition: say no to the US) dat nieuwe hoogtes van schijnheiligheid bereikte. De Guardian heeft het werk van Assange en WikiLeaks uitgebuit in wat zijn vorige uitgever “de grootste scoop van de laatste 30 jaar “ heeft genoemd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: