Dries van Agt, de premier die activist werd – The Rights Forum

dries-van-agt-de-premier-die-activist-werd-8211-the-rights-forum

16-04-19 09:35:00,

Opinie

Dries van Agt

Petitie

Petitie aan de Nederlandse regering:

Laat Israël niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

petitie

Jaap Hamburger / Dries van Agt, de premier die activist werd

Afgelopen donderdag presenteerde erevoorzitter Dries van Agt van The Rights Forum zijn nieuwe boek, ‘Palestina in doodsnood’. Jaap Hamburger, bestuurslid van The Rights Forum en voorzitter van Een Ander Joods Geluid, leidde de presentatie in. Dit is zijn tekst.

Dries van Agt 

Geachte heer Van Agt, beste Dries,

Geen prestigieuze commissariaten, geen lucratieve adviseurschappen, geen prominente voorzittersrollen voor Dries van Agt. In plaats daarvan wist hij zich met een uit Holland meegebrachte zakdoek het zweet van het voorhoofd in Al-Shuhada Street, in Hebron, waar hij, als voorzitter van The Rights Forum, achter Yehuda Shaul van Breaking the Silence aanloopt.

Al-Shuhada Street, een van de hoofdwinkelstraten in Hebron, die hermetisch gesloten is voor Palestijnen, waar alle winkelluiken permanent naar beneden zijn, of dichtgelast door de bezetter. Al-Shuhada Street is ‘sanitized’, zoals het militaire jargon luidt. Is er nog verschil tussen dit jargon en Orwelliaans taalgebruik? Is de aanblik van Al-Shuhada Street, sanitized, wellicht wat Israël voor heel Palestina in petto heeft?

‘Ik kan jullie niet in één middag de bezetting laten zien’, zegt Yehuda als we halt houden op een schaduwplekje, maar ‘God thanks, there is Hebron’. Hebron, een relatief grote stad, en tegelijk de microcosmos van de bezetting, legt Yehuda ons uit. Waar zes- of zevenhonderd religieuze kolonisten, beschermd door het Israëlische leger, in belangrijke mate het leven bepalen van 140 duizend Palestijnen. Al-Shuhada Street, waar Palestijnen, jong en oud, niet door de voordeur van hun huizen naar buiten de straat op mogen, maar via achter hun huizen aangelegde trapjes, aanbouwsels en daken naar buiten moeten klauteren,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: