Notre Dame – Ongerijmdheden doen brandstichting vermoeden

notre-dame-ongerijmdheden-doen-brandstichting-vermoeden

25-04-19 10:54:00,

Na 850 jaar waarin de Parijse kathedraal oorlogen, de Franse Revolutie en bezetting door Nazi-Duitsland doorstond, viel de Notre Dame onder de regering van president Emmanuel Macron aan de vlammen ten prooi. 

Maandagavond, enkele uren voordat de president eigenlijk de Fransen mee zou delen welke maatregelen hij zou nemen om de politieke crisis te boven te komen, waar het land zich sinds het begin van de protesten van de Gele Hesjes in november in bevindt, brak onder het dak van de Notre Dame brand uit.

Meerdere brandhaarden

Hoewel meerdere televisiezenders over meerdere brandhaarden berichtten, stond twee uur later, terwijl het vuur nog woedde, officieel reeds vast dat er geen reden was aan brandstichting te denken en dat werkzaamheden de oorzaak zouden zijn geweest. Op dinsdag ging de politie evenwel over tot sporenonderzoek. Vervolgens gold kortsluiting in de liften aan de steigers als veroorzaker van de brand. Er blijven echter veel ongerijmdheden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Brandalarm

Marc Eskenazi, woordvoerder van AXA, verzekeraar van steigerbouwer Europe Echafaudages, geeft aan dat het brandalarm niet door de brandmelder aan de liften, maar door die van de kathedraal zelf afgegaan is.

Deze versie wordt door de organist Johann Vexo tegenover de krant Ouest-France bevestigd: “Tegen 18:25 of 18:30 uur klonk een alarm. Dit alarm kenden de priesters noch de zangeres die mij vergezelde, noch ikzelf, we hadden het nog nooit gehoord. Het begon met een sirene, dan een melding in het Frans en het Engels, die de bezoekers opriep het gebouw rustig te verlaten… Ik dacht meteen aan een vals alarm, ik geloofde niets van een brand. Geen rook, geen brandlucht… Ik heb de bedieningsconsole van de alarminstallatie gezien, waarop een vuur in de zoldering aangegeven werd. Maar ik geloofde het nog steeds niet. Toen ik de kathedraal verliet was het 18:45 uur. Ik zag geen brandweerman, geen rook, geen brandlucht.”

Beveiligingsdienst

De Parijse openbaar aanklager Rémy Heitz verklaart dat om 18:20 uur op het beeldscherm van de beveiligingsdienst van de Notre Dame een rode stip verschenen is, die een verschijnsel aanduidde. Een beveiliger onderzocht de aangegeven zone onder het dak, zonder resultaat, en stelde de priester dus niet op de hoogte. Precies zoals het protocol het voorschrijft: Alleen in het geval van brand worden de geestelijken op de hoogte gebracht,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: