Syrië: uniek onderzoek onthult dat door de VS geleide coalitie meer dan 1.600 burgers doodde bij offensief in Raqqa

syrie-uniek-onderzoek-onthult-dat-door-de-vs-geleide-coalitie-meer-dan-1.600-burgers-doodde-bij-offensief-in-raqqa

25-04-19 08:48:00,

De door de VS geleide militaire coalitie moet een einde maken aan bijna 2 jaar van ontkennen van de zeer hoge dodentol bij burgers en de vernietiging die zij heeft veroorzaakt in de Syrische stad Raqqa. Dat zeggen Amnesty International en Airwars bij de lancering van een nieuw project met gegevens over het offensief om de gewapende groepering die zichzelf “Islamitische Staat” (IS) noemt, te verdrijven.Foto: Andrea DiCenzo/Panos

De interactieve website Rhetoric versus Reality: How the ‘most precise air campaign in history’ left Raqqa the most destroyed city in modern times beschrijft het grootste onderzoek naar burgerdoden in een hedendaags conflict. De weergave van bijna twee jaar onderzoek levert een schokkend levensecht verslag op van meer dan 1.600 burgers die werden gedood als een direct gevolg van duizenden Amerikaanse, Britse en Franse luchtaanvallen en tienduizenden Amerikaanse artillerieaanvallen in de militaire campagne van de coalitie in Raqqa van juni tot oktober 2017.

Tegen de tijd dat het offensief begon, had IS Raqqa bijna vier jaar in handen gehad. IS had oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid begaan, en iedereen die tegen hen in opstand durfde te komen, werd gemarteld of gedood. Amnesty International heeft eerder al aangetoond hoe IS burgers gebruikte als menselijk schild, uitvalsroutes bezaaide met mijnen, checkpoints opzette om verplaatsingen te beperken en degenen die probeerden te vluchten, doodschoot.

“Duizenden burgers werden gedood of gewond bij het door de VS geleide offensief van de coalitie om IS, dat met sluipschutters en mijnen de stad in een dodelijke val veranderd had, uit Raqqa te verdrijven. Veel van de luchtbombardementen waren onnauwkeurig en tienduizenden artillerie-aanvallen waren willekeurig. Het is dus geen wonder dat ze honderden burgers hebben verwond en gedood”, aldus Donatella Rovera, Senior Crisis Response Advisor bij Amnesty International.Foto: Amnesty International

“Coalitietroepen hebben Raqqa met de grond gelijk gemaakt, maar de waarheid kunnen ze niet wegvegen. Amnesty International en Airwars vragen de coalitietroepen op te houden het schokkende aantal burgerdoden en de vernietiging door hun offensief in Raqqa te ontkennen.”

“De Coalitie moet een diepgaand onderzoek instellen naar wat er in Raqqa fout is gegaan en van die lessen leren, om te voorkomen dat er bij toekomstige militaire operaties zulk enorm leed wordt toegebracht aan betrokken burgers”,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: