Van Amerikaanse pro-lifers tot IJslandse walvisvaarders: hoe buitenlandse donateurs Europese partijen spekken

25-04-19 06:19:00,

Europese lidstaten willen buitenlands geld zoveel mogelijk weren van de nationale politiek. Intussen vloeit datzelfde geld echter rijkelijk richting de kassen van de Europese koepelpartijen in Brussel. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Hoewel zijn bijbelkennis niets is om over naar huis te schrijven, wilden SGP-ondernemers maar wat graag in de buidel tasten voor een ontmoeting met FvD-frontman Thierry Baudet. Dat wist het Reformatorisch Dagblad eind vorig jaar te melden. Wie die ondernemers precies waren, blijft onbekend; dito de identiteit van de Amerikaanse afzender van het ‘koffertje met 75.000 dollar’, geadresseerd aan PVV-frontman Geert Wilders. Buitenlandse partijdonaties zijn in Nederland immers niet verboden, maar – net als binnenlandse donaties – gehuld in nevelen.

Sinds de constatering van ‘buitenlandse’ (lees Russische) inmenging in onder meer Italiaanse en Franse verkiezingen, is het Nederlandse kabinet van plan om giften van buiten de EU aan Nederlandse politieke partijen een halt toe te roepen. In de aankondiging noemde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) het ‘heel belangrijk’ om als politieke partij ‘transparant [te] zijn over waar je geld vandaan krijgt’. Ook zei de minister dat Nederland ‘niet naïef’ moet zijn als het gaat om mogelijke beïnvloeding van verkiezingen.

Doortastende woorden, ware het niet dat hier eerder sprake is van achterstallig onderhoud: op dit moment is Nederland een van de slechts vier EU-lidstaten zonder restricties op buitenlandse donaties in de nationale politiek.

De andere drie landen in dat rijtje: België, Italië en Denemarken. Vooral die laatste ontving herhaaldelijk — en meest recentelijk in juni vorig jaar — scherpe kritiek van de Europese anti-corruptiewaakhond GRECO (bekend van de rapporten over integriteit in de Eerste en Tweede Kamer). Pas na langdurig aandringen besloot Denemarken vorig jaar als laatste EU-lidstaat om anonieme giften aan politieke partijen te verbieden. 

Maar waar nationale partijen in steeds mindere mate geld accepteren van buitenlandse donateurs, kunnen Europese partijen dergelijke donaties zonder problemen binnenharken. En harken, dat doen ze. Van de in totaal 997 donaties en contributies die tussen 2014 en 2017 werden genoteerd, kwamen er 180 van buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Over dit onderzoek

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: