Wat drijft de Gele Hesjes al 24 weken de straat op? – De Lange Mars Plus

wat-drijft-de-gele-hesjes-al-24-weken-de-straat-op-8211-de-lange-mars-plus

28-04-19 11:40:00,

Ze trekken gele hesjes aan om op te vallen, gehoord te worden en niet langer buitengesloten van het economische spel waarvan de gewone man het slachtoffer is. Dat doen ze al 24 weken door heel Frankrijk, in de grote steden maar ook in de kleine plaatsen. Maar wat drijft hen, welke kracht zorgt dat zij politiegeweld van rubber kogels, granaten, traangas, politiehonden, wapenstok en waterkanon trotseren? Week in week uit staan ze daar weer tot verrassing van vriend en vijand. Is het moed die hen drijft, boosheid, patriottisme? Het antwoord op deze vraag is verborgen, maar eigenlijk weten we het allemaal. Alleen wil eigenlijk niemand eraan herinnerd worden.

Opnieuw protesteren op 27 april, beter bekend als #Acte24, tienduizenden Gilets Jaunes tegen de verpauperingspolitiek van Macron. In tientallen plaatsen kleuren de straten weer geel.

In Parijs lijken de vakbonden serieus toenadering te zoeken met de Gele Gesjes, hier trekken ze samen op.

In #Paris sluiten vakbondsleden zich aan bij #GiletsJaunes tijdens#Acte24. Voorproefje voor #1Mai pic.twitter.com/TX7i6jyGTC

— De Lange Mars Plus (@delangemars) 27 april 2019

Eind december 2018 zoekt een cameraploeg van Euronews Gilets Jaunes op, ze lopen een week met hen mee, ze praten met de betrokkenen, leggen hun verhalen vast en hun voorspelling. Een zin die zij uitspreken blijft nagalmen:

‘Dit kan maanden doorgaan, we hebben niets te verliezen.’

Ieder jaar publiceert de EU via Eurostat armoedecijfers van de lidstaten. In Frankrijk leven bijna 11 miljoen mensen op of onder de armoedegrens (17% van de bevolking). Ze vertellen dit ook in de video van Euronews, zij moeten knokken om aan het eind van de maand nog voldoende eten te hebben. Gepensioneerden moeten baantjes zoeken om het hoofd boven water te houden. De lasten van het levensonderhoud gieren de pan uit. Een vrouw zegt dat ze met haar kind niet van haar inkomen kan rondkomen. ‘Ze nemen ons alles af,’ zegt een man boos.

Deze misère zorgt voor steeds meer boosheid die eens in de zoveel jaar de kop opsteekt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: