Sanchez schiet weinig op met zijn verkiezingswinst

sanchez-schiet-weinig-op-met-zijn-verkiezingswinst

29-04-19 02:11:00,

De sociaaldemocratische PSOE heeft de parlementsverkiezingen in Spanje gewonnen. Premier Sánchez staat nu opnieuw voor de lastige keuze bij wie hij steun zal zoeken voor zijn regeringsbeleid. 

De PSOE is, vooral door het sterke verlies van de centrumrechtse Partido Popular (-15,87 pp), de grootste partij geworden. De sociaaldemocraten profiteren zo maximaal van het Spaanse kiesstelsel; met 28,7 procent (+6,05 pp) van de stemmen krijgen ze 35 procent van de zetels. Tegelijk zijn de 123 zetels van zijn eigen partij verre van genoeg om Sánchez aan een meerderheid in het parlement van 350 zetels te helpen. De PSOE-leider staat zodoende voor de vraag bij wie hij steun zal zoeken.

Parlementaire meerderheid

In de vorige termijn had hij al moeite om voldoende steun te vinden. Hij kon wel de steun van Unidos Podemos en Baskische en Catalaanse nationalisten verzamelen om de regering van Mariano Rajoy (PP) ten val te brengen, maar uiteindelijk kon hij afgelopen februari zijn begroting niet door het parlement krijgen. Wat de aanleiding was voor de vervroegde verkiezingen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Sanchez kan niet buiten Catalaanse nationalisten

Ondanks de verkiezingswinst voor de PSOE, is het nog de vraag of de situatie er voor Sanchez beter op is geworden. Unidos Podemos, nog zijn minst onberekenbare gedoogpartner, heeft 24 zetels verloren en houdt er 42 over. Dat betekent dat Sanchez met steun van dit partijenblok nog altijd 11 zetels tekort komt. Dit betekent dat hij voor de vorming van een linkse regering niet buiten zowel de Baskische als de Catalaanse nationalisten kan. Dat zijn dus juist de partijen die zijn begroting eerder dit jaar niet steunden, waardoor er vervroegde verkiezingen kwamen.

Concessies kunnen weer stemmen kosten

Deze partijen zijn zich uiteraard bewust van hun sleutelpositie en zullen die dan ook zo veel mogelijk uit willen buiten. Dit kan Sánchez nog in een lastig parket brengen, want concessies aan de Catalaanse nationalisten kunnen zijn partij in de komende lokale, regionale en Europese verkiezingen weer stemmen kosten. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat Sánchez ruim de tijd zal nemen voor het formatieproces. Een nieuwe regering is op zijn vroegst na de verschillende verkiezingen in mei te verwachten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: