Nieuwe cycloon Mozambique: extreem weer brengt duizenden levens in gevaar

nieuwe-cycloon-mozambique:-extreem-weer-brengt-duizenden-levens-in-gevaar

30-04-19 06:19:00,

Na de doortocht van Kenneth, de tweede cycloon in minder dan zes weken tijd, bereiden Oxfam en haar partners zich voor om voedsel, hygiënekits en muggennetten te verdelen.

Cycloon Kenneth vernielde donderdagavond een deel van de provincie Cabo Delgado. De zware regenbuien veroorzaakten stortvloeden en overstromingen. 160.000 mensen zijn in gevaar. De cycloon sloeg toe in de havenstad Pemba en het district Macomia in het noorden van het land. Er vielen minstens 38 doden. Meer dan 35.000 woningen werden vernield, volgens de Mozambikaanse autoriteiten.

Oxfam is ter plaatse en staat klaar om noodhulp te bieden. Een grote reddingsmissie moet voorkomen dat er meer slachtoffers vallen door aardverschuivingen en overstromingen. Cyclonen zijn zeldzaam in het noordelijke deel van Mozambique, dus de mensen zijn niet voorzien op de gevolgen ervan.

“Cabo Delgado niet voorbereid op grote rampen”

Carlos Dias, directeur van Oxfam-partner ADEL getuigt vanuit Pemba: “De situatie in Ibo, Macomia en Quissanga in het noorden van Mozambique, is verschrikkelijk. Mensen proberen de draad terug op te nemen, maar hun huizen staan onder water of hebben geen dak meer. We moeten snel handelen om de impact van honger en ziekte te beperken. In Pemba is de vernieling zeer zichtbaar. Het was de allereerste keer dat we in de provincie Cabo Delgado een ramp op deze schaal meemaakten. Het ontbreekt ons aan ervaring om daarmee om te gaan.”Foto: Tommy Trenchard / Oxfam GB/International

Ajira, 45, maïs- en cassaveboer, werd getroffen door de ramp: “Niets kan je hierop voorbereiden. Er er zijn geen woorden om het uit te drukken. De storm vernielde al mijn velden. Het zal moeilijk zijn om hiervan te herstellen. Ik onderhoud een gezin van tien en we hebben niets te eten. Het zal een moeilijke tijd worden.” 

Caroline Verney, hoofd humanitair beleidswerk bij Oxfam-Solidariteit: “Zes weken nadat cycloon Idai tekeer ging in het centrum van het land rond de regio Beira heeft geraakt, blijven de noden enorm. Onze teams worden momenteel ook in het noorden van Mozambique ingezet, met dezelfde beperkte middelen, terwijl de noden rond Beira ook hoog blijven.”

Dodelijke realiteit van de klimaatverandering 

Cycloon Kenneth toont nogmaals de dodelijke realiteit van de klimaatverandering. De ramp treft een van de armste landen ter wereld,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: