De eerste mei kleurde geel in Parijs

de-eerste-mei-kleurde-geel-in-parijs

02-05-19 07:54:00,

Zowel de Gilets jaunes als klimaatbetogers sloten aan bij de traditionele 1 mei optocht in Parijs. Het leidde tot een bonte en massale betoging die jammergenoeg ontsierd werd door bruut politiegeweld.

Er werd met strak gespannen zenuwen uitgekeken naar deze eerste mei in Parijs. Want de voorbije jaren waren de eerste mei optochten steeds uitgedraaid op hevige en chaotische confrontaties met de politie. En dat was nog voor de komst van de Gilets jaunes. Castaner, de Franse Minister van Binnenlandse Zaken deed er verder alles aan om een paniekerige sfeer te creëren rond de eerste mei van dit jaar. Er werd voor gewaarschuwd dat er meer dan tienduizend ‘black blocs’ uit binnen- en buitenland naar de Franse hoofdstad zouden afzakken en dat de politie bikkelhard zou optreden. Het was vooral een poging om mensen te ontmoedigen de 1 mei optocht te komen.

Nu was de dreiging van die black blocs ook niet helemaal uit de lucht gegrepen. Vorig jaar had zich aan het hoofd van de 1 mei stoet een black bloc van enkele duizenden mensen gevormd waardoor de betoging in geen tijd uit de hand liep en zich moest ontbinden nog voor ze goed en wel vertrokken was. Wie echter een beetje op de hoogte is van de discussies die zich in radicaallinkse kringen afspelen, wist dat de eerste mei van 2018 door velen werd beschouwd als een mislukking. Te militaristisch, te spectaculair en vooral helemaal in de kaart spelend van de politie. Een reusachtig black bloc is het beste excuus voor de ordetroepen om een betoging meteen aan te vallen.Black bloc 1 mei 2018

Vandaar dat in de dagen voor de eigenlijk aanvang van de eerste mei van dit jaar oproepen gedeeld werden om zich niet als een reusachtig black bloc te organiseren, maar in te zetten op een feestelijke en kleurrijke optocht waarin gilets jaunes, vakbonden, klimaatactivisten en black blocs in elkaar zouden opgaan. Dit was ook wat ongeveer gebeurde.

Perimeter

Wie gisteren tegen een uur of één arriveerde aan Montparnasse zag een bont geschakeerde menigte met daarin accenten rood, fluegeel en zwart. Franse vlaggen, gele vlaggen, zwarte vlaggen, vlaggen van de verschillende vakbonden, extinction rebellion en nog zoveel meer. Als deze eerste mei alvast iets symboliseerde was het wel het verregaande samenvloeien van de verschillende sociale strijdbewegingen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: