Amnesty International eist verbod op oorlogswapens bij Gele Hesjes demonstraties – Ellaster

amnesty-international-eist-verbod-op-oorlogswapens-bij-gele-hesjes-demonstraties-–-ellaster

06-05-19 07:53:00,

Amnesty International heeft een vernietigend rapport geschreven over het politiegeweld en Franse beleid tijdens de Gele Hesjes demonstraties. De mensenrechtenorganisatie eist dat het gebruik van oorlogswapens zoals de LBD40-geweren en GLI-F4 traangasgranaten onmiddellijk moet stoppen.

Waarom het een kleine zes maanden heeft gekost, is me een raadsel. Maar eindelijk heeft Amnesty International zich in ongezouten termen uitgesproken tegen het gebruik van oorlogswapens, die al 25 weken zijn ingezet tijdens de Gele Hesjes demonstraties in Frankrijk. Het gaat met name om het gebruik van LBD40-geweren en GLI-F4 traangasgranaten. Deze wapens hebben al bij talloze Fransen geleid tot ernstige verwondingen, verminkingen, amputaties en handicaps.

De aanleiding tot het rapport

“Volgens officiële statistieken, hebben sinds november 2018, het begin van de aanhoudende Gele Hesjes-demonstraties, meer dan 2.200 demonstranten en 1.500 wetshandhavingsfunctionarissen tijdens deze demonstraties verwondingen opgelopen. Vanaf maart 2019, zijn de organisaties IGPN (Inspection Générale de la Police Nationale) en de IGGN (Inspection Générale de la Gendarmerie Nationale), belast met het onderzoek naar het overmatig gebruik van geweld door politie en gendarmerie.

De 20 jarige studente Fiorina Lignier verloor haar oog door een granaat. Haar leven nu: “Ik slaap veel. Ik kan niet te veel rechtop blijven, mijn hoofd draait nog steeds veel. (…) Ik kan niet lezen. Het is helemaal niet hetzelfde leven, het is allemaal in slow motion. (…) Het komt zelden voor dat de luiken open zijn, ik leef als een mol.” [4]

Ze kregen te maken met 83 klachten die ingediend waren door demonstranten die hun verwondingen wijten aan het gebruik van kinetische impactprojectielen (of rubberen kogels) die worden afgevuurd met de Lanceur des balles de défense, aka LBD40-geweren.” [1]

“Niet-officiële bronnen schatten dat het aantal demonstranten dat door rubberen kogels verwondingen heeft opgelopen hoger is. Volgens gegevens verzameld door de journalist David Dufresne bijvoorbeeld, zou meer dan een derde (282) van de verwondingen onder demonstranten in 753 gevallen zijn veroorzaakt door rubberen kogels. In 32 gevallen zouden de verwondingen zijn veroorzaakt door de traangasgranaat GLI-F4.” [1]

Onrechtmatig gebruik LBD40-geweren en GLI-F4 traangasgranaten

Het LBD40-wapen wordt — in tegenstelling tot de voorschriften — gebruikt om de menigte demonstranten uiteen te drijven. Ook staat het gebruik niet in verhouding tot de noodzaak om het wapen te gebruiken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: