Gaza en Israël: handhaven van de blokkade is onhoudbaar – The Rights Forum

gaza-en-israel:-handhaven-van-de-blokkade-is-onhoudbaar-–-the-rights-forum

06-05-19 10:41:00,

Nieuws

Nieuw geweld

Islamitische Jihad Blokkade hamas mensenrechten Gaza gedode Palestijnen

Petitie

Petitie aan de Nederlandse regering:

Laat Israël niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

petitie

Commentaar The Rights Forum

Nieuw geweld / Gaza en Israël: handhaven van de blokkade is onhoudbaar

Het opgelaaide geweld tussen Israël en gewapende groeperingen in Gaza onderstreept de noodzaak van een duurzame oplossing. Nederland kan en moet daarbij een actievere rol spelen.

Israëlisch bombardement op Gaza.Days of Palestine 

Het was vrijdag 3 mei weer raak in Gaza. Israël schoot bij de wekelijkse demonstratie bij het grenshek tientallen ongewapende demonstranten neer, waarvan er twee werden gedood. Als represaille werd er vanuit Gaza geschoten, waarschijnlijk door de pro-Iraanse Islamitische Jihad, waarbij twee Israëlische soldaten gewond raakten. Het antwoord daar weer op was een Israëlisch luchtbombardement op een militaire positie van Hamas, waarbij twee leden van de Palestijnse organisatie werden gedood.

Dat was het begin van een escalatie tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnse groepen, die inmiddels aan 23 Palestijnen en een viertal Israëli’s het leven heeft gekost. Honderden projectielen vanuit Gaza en honderden luchtaanvallen door Israël: het gaat om de grootste geweldsuitbarsting sinds de oorlog van 2014.

De vraag naar de chronologie van de gebeurtenissen –wie begon eerst –is in zoverre belangrijk dat het antwoord aantoont dat het hier zeker niet gaat om een blinde agressie tegen Israël, zoals sommigen beweren. Dat Israël ‘dus’ het recht heeft op grootscheepse zelfverdediging is een wel zeer eenzijdige lezing van de gebeurtenissen.

Het buitensporig geweld tegen demonstranten de afgelopen 57 weken, waarbij Israëlische militairen het internationaal humanitair recht en de universele mensenrechten schonden door in Gaza met scherpe munitie op Palestijnse betogers te schieten, heeft olie op het vuur gegooid en absoluut geen de-escalerend effect gesorteerd. Een door de VN-Mensenrechtenraad ingestelde onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar het geweld,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: