Waarom noemen Europeanen Israël geen apartheidsstaat? – The Rights Forum

waarom-noemen-europeanen-israel-geen-apartheidsstaat?-–-the-rights-forum

07-05-19 03:45:00,

Opinie

John Dugard Zuid-Afrika apartheid BDS-beweging antisemitisme Oorlog tegen BDS BDS

Petitie

Petitie aan de Nederlandse regering:

Laat Israël niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

petitie

John Dugard / Waarom noemen Europeanen Israël geen apartheidsstaat?

Apartheid in Israël verschilt nauwelijks van de apartheid destijds in Zuid-Afrika, zowel qua beleid als in de wreedheid waarmee ze gehandhaafd wordt.

Muurschildering van Nelson Mandela met Palestijnse ‘keffiyah’.Pep Monserrat / The National 

Apartheid is springlevend in bezet Palestina. Palestijnen zijn zich daarvan bewust. Zuid-Afrikanen zijn zich ervan bewust. Veel Israëli’s hebben de realiteit van apartheid geaccepteerd als onderdeel van hun politieke debat. Zelfs Amerikanen beginnen deze situatie te onderkennen, dankzij nieuwe, frisse stemmen in het Congres en NGO’s als Jewish Voice for Peace, die niet schromen de waarheid te vertellen.

In september 2018 verscheen van John Dugard het boek Confronting Apartheid, A Personal History of South Africa, Namibia and Palestine, uitgeverij Jacana Media, Johannesburg, ISBN 978-1-4314-2735-2

Alleen in Europa wordt het Israëlische apartheidsregime waaronder Palestijnen lijden nog stelselmatig ontkend, in weerwil van de overdaad aan bewijs.

De door Israël opgelegde restricties aan de bewegingsvrijheid van Palestijnen in de bezette gebieden herinneren aan Zuid-Afrika’s gehate pasjeswetgeving, die tot doel had zwarte Zuid-Afrikanen de toegang tot ‘witte’ steden te ontzeggen. Israels politiek van gedwongen verplaatsing van Palestijnen en sloop van Palestijnse woningen lijkt als twee druppels water op de verdrijving van zwarte Zuid-Afrikanen uit exclusief voor blanken bestemde gebieden.

De Israëlische veiligheidsdiensten bedienen zich van marteling en wreedheid, in een mate die de bruutheid van de toenmalige Zuid-Afrikaanse veiligheidsdiensten overstijgt. En net als in Zuid-Afrika is stelselmatige vernedering een vast ingrediënt van de bezetting van Palestina.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: