brengt-bezoek-tsipras-ontspanning-in-relatie-griekenland-turkije?

26-05-19 09:46:00,

De Griekse premier Alexis Tsipras bracht onlangs een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Gespreksonderwerpen waren onder andere de betwiste grens in de Egeïsche Zee, waaronder aanzienlijk olie- en gasvoorraden vermoed worden, het Griekse asiel voor Turkse militairen, immigratie en de mogelijkheden voor sterkere economische samenwerking.

Net als bij Erdogans bezoek aan Athene in 2017, verliep de start stroef. Op de morgen van de ontmoeting had het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken de acht tijdens de mislukte couppoging tegen Erdogan in 2016 naar Griekenland gevluchte militairen op de lijst van meest gezochte terroristen gezet en een prijs van omgerekend bijna 70.000 euro op hun hoofd gezet.

Putschisten

Bij de gezamenlijke persconferentie zocht Erdogan de confrontatie hierover en beklaagde de Griekse “ondersteuning van deze terroristen”. Tsipras wees vervolgens op de onafhankelijkheid van de Griekse justitie. Een deel van de putschisten heeft reeds asiel gekregen in Griekenland, de anderen is dit in het vooruitzicht gesteld.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Toerisme

Niettemin willen de beide regeringsleiders op het gebied van toerisme versterkt samenwerken. Concreet spraken ze over de instelling van een veerverbinding tussen Tessaloniki en Izmir en de uitbouw van de spoorverbinding Tessaloniki-Istanbul.

Cyprus

Voor de oplossing van de Cypriotische kwestie zijn de beide zijden voornemens een actieplan op te stellen voor verdere gesprekken. In de wateren om het gedeelde eiland worden aanzienlijk gasvoorraden vermoed. De exploitatie daarvan dwingt Grieken en Turken om tafel te gaan zitten. Samen wil men de Cypriotische aanspraken verdedigen tegen die van Israël, Libanon en Egypte. Een einde aan de deling van Cyprus is echter niet te verwachten. Het ontbreekt aan urgentie. De partijen ter plaatse zijn inmiddels gewend geraakt aan de status quo.

Nieuwe Zijderoutes

Alleen verkapt gingen Erdogan en Tsipras op een ander onderwerp dat beiden interesseert in: de deelname van hun landen aan China’s Nieuwe Zijderoutes. Het lijkt erop dat ze elkaar op dit punt echt dichter bij elkaar gekomen zijn.

Patriarch van Constantinopel

Een novum was dat aan het diner van de beide politici ook de Grieks-Orthodoxe patriarch van Constantinopel, Bartholomeus I, deelnam, die zich als hoofd van de nog overgebleven Grieken in Turkije en als bemiddelaar tussen de twee volken ziet.

 » Lees verder