volgens-advocate-maakt-macron-van-frankrijk-politiestaat-–-de-lange-mars-plus

26-05-19 09:31:00,

In een vraaggesprek analyseert Georgia Pouliquen, 22 jaar advocate in Frankrijk en daarvoor werkzaam bij de gendarmerie, nu actief als Geel Hesje, de situatie in haar land. Volgens haar inschatting probeert Macron een politiestaat te installeren. Zij wijst gebeurtenissen aan die dit ondersteunen.

Pouliquen vertelt onomwonden over de daden van Macron en zijn poging een conflict tussen politiediensten en de Gilets Jaunes, de Franse Gele Hesjes, uit te lokken.

Ze wijst een aantal kenmerken aan van een politiestaat, waarnaar Frankrijk volgens haar onderweg is.

Rechterlijke Macht

Niet alleen politici maar ook de rechterlijke macht beschouwen de Gele Hesjes als onderdeel van het systeem, terwijl zij door de scheiding der machten, juist onafhankelijk van de regering zouden moeten optreden. Georgia constateert dat dit niet gebeurt. Ze zegt dat rechters demonstranten veroordelen in het voordeel van de staat. Georgia vertelt dat ze luisteren naar de Minister van Binnenlandse Zaken, Castaner. Deze minister verklaart dat de Gilets Jaunes zwaar gestraft moeten worden, terwijl dit niet aan hem is om te beslissen, maar aan de rechterlijke macht.

Politie

Naast de partijdigheid van de rechtspraak is er het buitensporige politiegeweld. Hierover zegt Pouliquen dat de politie wordt gebruikt door de staat om de huidige crisis te laten escaleren. Terwijl de politie er voor de burgers is om hen te dienen en te beschermen. Zij werkte zelf bij de gendarmerie, evenals haar vader en grootvader. De politie krijgt op die manier een politieke functie en dat is verkeerd.

Ze treden extreem gewelddadig op, vaak gemaskerd en als burgers verkleed zonder de kentekenen van politie. Vaak infiltreren ze groepen Gele Hesjes en lokken dan geweld uit. De echte ommekeer ziet de advocate op 16 maart in Nice, wanneer de politie de vreedzame demonstranten aanvalt zonder enige reden. Hierdoor raakt een oudere dame van 74 zwaar aan het hoofd gewond, nadat een politie-agent haar heeft geslagen. Bloedend blijft ze liggen op de grond. De politie helpt haar niet en houdt zelfs street medics tegen die haar willen helpen. De politie wordt steeds agressiever. Dat is in strijd met de wet, zegt Pouliquen gedecideerd. Ze mogen wel arresteren, maar niet met geweld aanvallen.

 » Lees verder