We vertrouwen elkaar niet genoeg om btw-miljardenroof te stoppen

31-05-19 04:24:00,

Nu het verkiezingsstof is neergedaald, moeten de nieuw gekozen politici laten zien uit welk hout zij gesneden zijn. Harde keuzes zijn nodig om de btw-roof van jaarlijks 50 miljard te stoppen. Daarover is men het eens. De middelen om deze miljardenfraude uit te bannen, liggen klaar. Nu nog de wil om het aan te pakken.

Dit stuk in 1 minuut

  • Al 25 jaar lang, sinds de invoering van de Europese vrije markt in 1993, maken fraudeurs misbruik van een loophole in de wet, om jaarlijks miljarden aan btw te roven.
  • Omdat EU lidstaten het niet eens konden worden over een definitief systeem, is deze btw-roof nog altijd mogelijk.

  • Btw-fraude is moeilijk aan te pakken, vanwege concurrentie tussen landen, wantrouwen en terughoudendheid om gegevens te delen en de angst om overgenomen te worden door ‘Brussel’.

  • Een nieuw voorstel van de EU commissie om vanaf 2022 een nieuw systeem in te voeren, gaat het waarschijnlijk niet halen. Politici worden het niet eens. Het europarlement doet weinig, want de lidstaten moeten uiteindelijk toch zelf toestemmen.

  • Het niet eens worden heeft wel een prijs: jaarlijks 50 miljard euro. Dat is zo’n 100 euro per Europeaan.


Lees verder

We vertrouwen elkaar niet genoeg om btw-miljardenroof te stoppen

Het loopt tegen de middag als de eerste geblindeerde auto’s bij het Brusselse vergadercentrum aankomen. Op deze druilerige vrijdagmiddag in mei komen de Europese ministers van Financiën bij elkaar om de aankomende G20-top in Washington voor te spreken, nieuwe regels voor accijnzen op alcohol vast te leggen en de financiering van de aanpak van klimaatverandering af te kaarten.

Niet op de agenda: de roof van 50 miljard aan btw. Elk jaar opnieuw, al ruim 25 jaar sinds het openen van de Europese vrije markt in 1993. Eurocommissaris voor economische en financiële zaken Pierre Moscovi heeft deze aanhoudende fraude tot speerpunt gebombardeerd. Dat houdt in dat hij de dag voor de bespreking de regeringsleiders nog maar eens oproept eindelijk eens in te grijpen. Want: ‘Btw-fraude is een van de grootste bedreigingen voor onze publieke financiën. Het uitroeien ervan moet topprioriteit krijgen van EU-regeringen.’

Hoe gespierd zijn taal ook is,

 » Lees verder