Nieuwe president Litouwen wil relatie met Rusland normaliseren

nieuwe-president-litouwen-wil-relatie-met-rusland-normaliseren

06-06-19 09:43:00,

De Litouwers kozen op 26 mei jongstleden Gitanas Nauseda als nieuwe president. In de tweede ronde versloeg de partijloze econoom zijn concurrent Ingrida Simonyte met twee derde van de stemmen.

Nauseda volgt Dalia Grybauskaite op, die na twee opeenvolgende ambtstermijnen niet herkiesbaar was. In de eerste ronde lagen beide kandidaten met ieder zo’n 31 procent nek-aan-nek. De zittende premier Saulius Skvernelis (Unie van Boeren en Groenen) eindigde met zo’n 20 procent op de derde plaats. De premier kondigde hierop aan af te treden.

Econoom

De nieuwe president werd in 1964 in Klaipeda (Memel) geboren. Na een studie economie in Vilnius ten tijde van de Sovjet-Unie, promoveerde hij in hetzelfde vak in 1993 in de Litouwse hoofdstad. Daarna vervulde hij diverse overheidsfuncties, meest recent bestuurslid van de Litouwse centrale bank. In 2000 stapte hij over naar de grootste private bank van het land, die inmiddels tot de Zweedse SEB-groep behoort.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

In september 2018 stelde Nauseda zich verrassend kandidaat voor het presidentschap. Afgezien van zijn economische commentaren in het grootste dagblad Lietuvos rytas en zijn werkzaamheid als economisch adviseur van de presidenten Arturas Paulauskas en Valdas Adamkus, viel hij tot nog toe politiek weinig op.

Niet anti-Russisch

Anders dan Grybauskaite, die als communistische apparatsjik na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie simpelweg naar het Amerikaanse kamp overliep, maar ook anders dan zijn tegenkandidaat Simonyte, die schertsend Grybauskaite 2.0 genoemd werd, ging Nauseda zich niet te buiten aan anti-Russische tirades. Zijn verzoenende karakter en politieke openheid deden het bij de kiezers goed. Net als zijn doelstellingen, het renoveren van de sociale structuren van het land en het normaliseren van de geruïneerde verhouding met buurland Rusland. Waarbij ook voor Nauseda overigens de loyaliteit aan EU en NAVO buiten kijf staat. Hij wil echter richting Rusland een meer zakelijke en constructieve toon aanslaan dan zijn voorganger, die zelfs zo ver ging Rusland een terroristische staat te noemen. Nauseda’s standpunt doet ertoe, want de president speelt in Litouwen een niet onbelangrijke rol in het buitenlandbeleid.

Relatie met Polen

Simonyte speelde het door haar agressieve retoriek zelfs klaar om in de tweede ronde minder stemmen te krijgen dan in de eerste. Anders dan Grybauskaite en Simonyte, die beide naast Litouws van huis uit ook Pools spreken,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: